Uşak Barosu Yeni Adliye Binasının Kent Merkezinde Yapılmasını İstiyor. Konu İle İlgili Uşak Barosu Yönetim Kurulu Kararı
Tarih: 11.02.2010 23:00:00| Okunma Sayısı: 6031

T.C. USAK BARO BASKANLIGI K A R A R

KARAR TARIHI.........           : 05/02/2010

KARAR NUMARASI..           : 2010/25

BASKAN.....................           : Av. Riza ALBAY

BASKAN YRD............           : Av. Levent SIRTIKIZIL

GENEL SEKRETER....           : Av. Özgür BOZ

SAYMAN....................           : Av. Ismail PALA

ÜYE.............................          : Av. Aydin YAMAN

ÜYE.............................          : Av. Emin COSKUN

ÜYE.............................          : Av. Alpay ÖZGÜR

ÜYE.............................          : Av. Meral GÜLMEZ

ÜYE.............................          : Av .Hatice TEREKECI ÖZKAN

KONUSU                    : Usak Ili Merkez Ilçeye yapilacak olan Adliye Binasinin yapilacagi yerle ilgili         

                                         düsünce, öneri ve isteklerimizin sunulmasi.

Yönetim Kurulumuz Av. Riza ALBAY baskanliginda toplandi.

                                   1) Usak Ili, Merkez Ilçeye yapilmasi planlanan Adliye Binasinin yeri ile ilgili gelismeler üzerine Usak Barosu yönetim kurulu olarak bu konudaki düsüncelerimizin, önerilerimizin ve isteklerimizin sunulmasini görev bildik.

                                   Usak Ili, Merkez Ilçeye, yeni Adliye binasinin yapilmasi için Usak Ili, Merkez Ilçe Fevzi Çakmak Mah. 241 Ada, 5 parselde kayitli ( Usak Seker Fabrikasi yaninda ) bulunan tasinmaz 2007 yilinin Subat ayinda tahsis edilmistir.

                                   Söz konusu tasinmazin tahsis edilmesinden sonra, Ilimizin Durak mahallesi  içerisinde bulunan ve uzun yillardan bu tarafa tabakhane ve sanayi olarak kullanilan bölgedeki tabakhanelerin kapanmasi sonucu, bu bölgede Usak Belediyesi Kentsel Dönüsüm Projesi uygulama karari almistir.

                                   Usak Cumhuriyet Bassavciligi; Adliye Binasinin yapilmasi için tahsis edilen yerin sehirden uzak olmasi ve mevcut durumu geregi çevresinin sehirlesmeye kapali olan bir yere Adliye Binasinin yapilmasinin dogru olmadigi düsüncesi ile sehir merkezinde bir yer arastirmasina girmis,

                                   Usak Belediyesi ile Usak Cumhuriyet Bassavciligi arasindaki görüsmeler ve yazismalar sonucunda,  Usak Belediyesi tarafindan; Kentsel Dönüsüm projesi kapsaminda ( Kentsel Dönüsüm projesinin sehir merkezi ile bitisik olan bölgede ) Usak Belediyesi hizmet binasi için ayrilan alanin, Usak Adliye binasi için tahsisinin takas yolu ile çözülmesi uygun görülmüs,

                                   Usak Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan, 2009 yili Ekim ayinda,  Adalet Bakanligina, yeni yapilacak Adliye Binasinin Kentsel Dönüsüm Projesi içerisinde,  projenin sehir merkezi ile kesistigi bölgede Usak Belediyesi Hizmet Binasi için ayrilan araziye yapilmasinin daha uygun olacagi önerisi sunulmus.

                                   Adalet Bakanligi tarafindan Usak Adliye Binasinin yerinin degistirilmesi uygun görülmeyerek, Usak Merkez Ilçe Fevzi Çakmak Mah. 241 Ada 5 Parselde kayitli tasinmaz üzerine yapilmasi benimsenmistir.

                                   Meslektaslarimiz ile yaptigimiz görüsmelerde;  Kentsel Dönüsüm Projesinin gecikebilecegi, tahsis edilecek alanin Adliye için yeterli olmayabilecegi, mevcut tahsis edilen alandan daha küçük olacagi, park sorunun çikacagi, Yeni Adliye Binasinin yapilmasinin kalabilecegi gibi gerekçelerle bir kisim meslektasimiz mevcut tahsis edilen yerde adliye binasinin yapilmasi yönünde görüs belirtti. Meslektaslarimizin büyük çogunlugu ise Adliye Binasinin sehrin merkezinde olmasi, ulasimin kolay olmasi halktan ve sosyal yasamdan kopuk olmamasi gibi gerekçelerle sehir merkezinde yapilmasinin dogru olacagi yönünde görüs belirtti.

                                   Mevcut tahsis edilen tasinmazin sehir disinda olmasi, hizli bir trafigin aktigi Ankara – Izmir karayolu üzerinde bulunmasi, halktan kopuk olmasi, çevresindeki mevcut durumu geregi sehirlesme olanagina uygun olmamasi nedenleri ile Adliye Binasi için uygun olmadigi;

                                   Adliye binalarinda Devletin temeli olan adalet dagitilma hizmeti sunulmaktadir. Bu hizmet dogrudan dogruya halka sunulan bir hizmettir. Bu hizmetin halktan kopuk olmadan halkla içi içe, kolay ulasilabilen, sehir halkinin yasamini sürdürdügü, sosyal yasamin oldugu kent merkezinde sunulmasinin dogru oldugu düsüncesindeyiz.            

                                   Bu nedenden dolayi Usak Barosu Yönetim Kurulu olarak; Usak Ili Merkez Ilçeye yeni yapilacak olan Adalet Sarayinin; Halk ve sosyal yasamla iç içe, halkin kolay ulasabilecegi sekilde Kent Merkezinde yapilmasi konusunda görüs ve istemde bulunulmasina OYBIRLIGI ILE KARAR VERILDI.          

                                   2) Ilimize yapilacak olan Adalet Sarayinin projelendirilmesinde ve yapiminda uzun yillar hizmet sunmasinin saglanabilmesi için gereksinim duyuldugunda uygulamaya geçirilebilecek sekilde ek kat ilavesinin veya ek blok ilavesinin öngörülmesini ve ayrica daha önce Adalet Bakanligina göndermis oldugumuz 13.5.2009 tarih ve 2009/41 sayili Yönetim Kurulu kararindaki önerilerimizin dikkate alinmasini ve özellikle yeni yapilacak adliye binasinin yargiya yakisir, tüm gereksinimlere yanit verebilecek ve en az 50 yil olmak üzere uzun yillar sonrada hizmet vermeye devam edebilecek bir sekilde planlanmasini ve yapilmasini diliyoruz.

                                   3) Düsüncelerimizin, önerilerimizin ve istemlerimizin ilimize yapilacak olan Adalet Sarayi insaatinda dikkate alinmasi dilegiyle, Yönetim Kurulu kararinin bir suretinin Türkiye Cumhuriyet Adalet Bakanligina gönderilmesine ve bilgi için Türkiye Barolar Birligi Baskanligina, Usak Valiligine, Usak Belediyesine, ilimiz milletvekillerine, Usak Cumhuriyet Bassavciligina, Usak Adli Yargi Ilk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Baskanligina ve ilimizdeki sivil toplum kuruluslarina gönderilmesine OYBIRLIGI ILE KARAR VERILDI. 05.02.2010      

28.03.2024
AV. EMİN COŞKUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.