BAROMUZUN AV. TAHİR ELÇİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI
BASIN ve KAMUOYUNA

28.11.2015 günü Diyarbakır’da Baro Başkanı Av. Tahir ELÇİ’nin ve 2 polis memurumuzun öldürüldüğü ve yaralamaların olduğu vahim olayı üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız.

Ülkemizin hızla sürüklendiği karanlık ortama dikkat çekilmesi gerektiğini ve azami çaba sarf edilerek, uçuruma yuvarlanmadan ülkenin ve toplumun kurtarılması için herkese sorumluluk düştüğünü gösteren dikkat çekici bir olayla karşı karşıyayız.

Baro Başkanının bir TV programında söylediği bir cümle ön plana çıkarılarak gerçeklerin üstü örtülmeye çalışılmaktadır. Aynı Baro Başkanının bir gazeteye verdiği röportajda “ Cizre’de barikatlar kurulmasının, hendekler kazılmasının güvenlik güçlerine karşı silah kullanılmasının doğru olmadığını söyledik. Yine söyleyeceğiz.” “ Biz bir bütün olarak PKK’nın halk savaşı diye ifade ettiği durumun, halka zarar verdiğini, bir çözüm olmadığını ve birlikte yaşama zeminini tahrip ettiğini söylüyoruz.” “Türkiye Suriyeleşmemeli, Iraklaşmamalı, Adana, Mersin ya da herhangi bir ilimiz Halepleşmemeli.”  “ Kürt halkının % 90’nının üstündeki bir kesimin ayrılık istemediğini çok iyi biliyorum.” Gibi PKK’yı rahatsız eden beyanatları gözden kaçırılarak, kamuoyu başka emellere göre oluşturulmaya çalışılmaktadır. Oysaki Av. Tahir ELÇİ’nin bu beyanatları dikkate alınmadan suikastı düzenleyenlerin hangi güçler olduğu, kimleri tetikçi olarak kullandığı anlaşılamaz. Bilgi kirliliği oluşturularak olayın çözülmesinin önüne geçilmektedir.

Olayın arkasından olay yerinde savcıların ve avukatların inceleme yapması ve delillerin toplanması çabasına karşın roketli saldırıya uğramaları ayrıca düşünülmesi gereken bir durumdur. İstenmeyen delillerin ele geçirilip, olayın çözülmesini önlemek isterlerken olay yerinde bilerek bir tabancanın bırakılması, eylem yapan kişilerin yüzü açık ve kimliklerini gizlemeden ortada görünmesi ayrıca düşündürücüdür.

Biz Uşak Barosu olarak tepkimizi öncelikle ölenlerin insan olması, arkasından Hukukçu olması dahası Baro Başkanı olması sebebi ile bir hukuk kuruluşu olarak göstermekteyiz. Ancak olay yerinde vatanın ve milletin bütünlüğünü korumak insanların yaşama haklarını ve her türlü güvenliğini sağlamak için bulunan ve bedelini canları ile ödeyen 2 polisimiz içinde tepkimiz ve üzüntümüz aynı şiddettedir.

Olayları bir bütün olarak değerlendirip, kendimizi haktan, adaletten, hukuktan ve bölünmez bütünlüğümüzden yana taraf görüyoruz. Tavrımızı buna göre belirliyoruz. Baro Başkanımızın hedef seçilmesinin yukarıda bahsettiğimiz röportajda ileri sürdüğü ve çeşitli zeminlerde bunu dillendirdiği düşünceleri olduğu kanaatindeyiz.

Neticede bütün toplum zarar görmektedir. Bu olay bütün açıklığı ile ortaya çıkarılmaz ise zarar daha da büyük olacaktır. Yetkililerden talebimiz yabancı istihbarat örgütleri dahil bütün ihtimallerin değerlendirilerek en ince ayrıntısına kadar olayın çözülmesini ve kamuoyu ile paylaşılmasıdır.

Bu vesile ile bütün hukuk dünyasının ve Emniyet teşkilata başsağlığı diliyoruz. Ölenlere Rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Benzer olayların tekrar yaşanmamasını diliyoruz. Saygılarımızla. 30.11.2015

Uşak Barosu Yönetim Kurulu Adına
  Uşak Barosu Başkanı