EGE VE MARMARA BÖLGELERİ BARO BAŞKANLARI ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

EGE VE MARMARA BÖLGELERİ BARO BAŞKANLARI ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

“Avukatlar niçin var? Bu soruya en yalın yanıt; “Müvekkillerinin haklarını savunmak için” diye verilir.”

                                         Av.Mustafa İlker GÜRKAN (Muğla Barosu Başkanı)  


HERKES İÇİN ADALET ,ADALET İÇİN AVUKAT


Savunma hakkı mahkemelerin varlık ve meşruluk sebebidir.
Savunma hakkı yoksa, yargılama boş bir ritüel, iddia eden ile hüküm kuran süjelerin danışıklı dövüşünden ibarettir.
Savunma hakkı, yalnızca bu haktan yararlanan şüpheli veya sanık için değil, mağdur veya katılan taraf için de bir güvencedir. Zira suçu ne olursa olsun, savunma hakkından -yeterince- yararlandırılmayan bir kişi hakkında verilen karar tartışmalı olacak, meşruluğu bulunmadığı için, mağdur istediği sonuca ulaşamayacaktır (örneğin manevi tatmin ve uluslar arası yargı açısından geçerlilik noktasında)
Ne yazık ki hukuk ve adalet duygusunun olgunlaşmadığı ülkelerde savunmaya gereken önem verilmemekte, savunma ya boş/zararlı bir iştigal yahut yargılama konusu suç ve yargılanan sanığın özdeşi gibi görülmektedir.
Ülkemizde de durum bundan ibarettir. Saldırıya uğrayan ve dahası öldürülen avukatlar bu yargımızı doğrulamaktadır.
25.Baro Başkanları toplantısı açılış konuşmasında, TBB Başkanı Av.V.Ahsen COŞAR yakın tarihte avukatların uğradığı saldırıları şöyle sıralıyor:
Tarih 22.09.2010. Yer Kayseri. Kayseri Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av.Okan YILMAZ bürosunun önünde saldırıya uğruyor.

Tarih 15.12.2010. Yer Akçakale. Malatya Barosu üyesi iki meslektaşımız Adliye Sarayı önünde taşlı, sopalı, bıçaklı saldırıya uğruyorlar. Şans eseri yara almadan kurtuluyorlar. Daha sonra araçla yola çıkıyorlar ve yolda silahlı saldırıya uğruyorlar.

Tarih14.10.2011. Yer Balıkesir. Balıkesir Barosu üyesi meslektaşımız Muzaffer ZEYBEK duruşma salonunda bir hakimin fiili saldırısına uğruyor.

Tarih 20.12.2011. Yer Gerede. Bolu Barosu üyesi meslektaşımız Yusuf RENKLİ Adliye Sarayı’nın girişinde silahlı saldırıya uğruyor, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılıyor.

Tarih 29.02.2012. Yer Şırnak. Şırnak Barosu üyesi meslektaşımız Erdal KUNUR polislerin darbına ve kötü muamelesine maruz kılıyor.

Tarih 27.03.2012. Yer Şanlıurfa. Baro tarafından Nevruz kutlamaları için görevlendirilen meslektaşlarımız Hidayet ENMEK, Eyüp Sabri TINAŞ, Mehmet Emin UYGUNER güvenlik güçleri tarafından darp ediliyorlar.

Tarih 30.03,2012. Yer Afyonkarahisar. Afyonkarahisar Barosu üyesi meslektaşımız Hüseyin Bürhan HAYRAN bürosunda silahlı saldırı sonucu hayatını kaybediyor.
Bu saldırıların temel nedeni olarak avukatların savunma görevini üstlendikleri müvekkilleri ile özdeşleştirilmesi olduğu görülmektedir.
Bu çarpık anlayışın güncel bir yansıması da  Muğla Barosu Başkanı Av.Mustafa İlker GÜRKAN’ın savunman olarak görev yaptığı dava nedeniyle uğradığı saldırılardır.
Saldırganlar “Tecavüzü savunmak tecavüze ortak olmaktır” şeklinde bir pankart açmışlar ve kuşkusuz suç işlemişlerdir. Peki bu saldırganlar yargılanırken kendilerini kim savunacaktır? Aynı çarpık mantık işletilecek olursa, onları savunan avukatların da haksız vasıflandırmalarla itham edilmesi kabul edilebilecek midir?
Yakınlarda Afyonkarahisar’da bir avukat öldürülmüş ve katili savunmak görevi de yine bir avukata düşmüştür. İldeki hiçbir avukatın üstlenmek istemediği bu görev, yasa gereği zorunlu olarak yine bir avukat tarafından yerine getirilmiş, ancak ertesi gün yerel basın şu manşetle çıkmıştır:
“Katilin Avukatı”
Haber metni üzerine de avukatın resmi basılmıştır.
Av.Mustafa İlker GÜRKAN’ın maruz kaldığı olayda da “tecavüzü savunan avukat” klişesi ile saldırıya geçilmiştir.
Üstelik bu çirkin saldırı secaat arzeder gibi, failleri tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştır. Hukuk kültürü ve adalet duygusu gelişenler, bu paylaşımı yapanları kuşkusuz kınamışlardır. Ancak bu düzeyin altında bulunanlar için avukat hedef haline gelmiş/getirilmiştir.
Savunma hakkında haberdar olmayan haddini bilmezlerin, masumiyet karinesini de duymuş olacaklarını zannetmiyoruz. Bu güruhun kendi cahillikleri ve şartlanmış saldırganlıklarını önce toplumumuzun sağduyusuna, hukuk ve adalet duygusu ile mücehhez vicdanlara ve zorunlu olarak suçu soruşturmakla görevli savcılara havale ediyoruz.
Bu çerçevede, Ege ve Marmara Bölge Baroları olarak; tecavüz suçunu işlediği ileri sürülen bir kişinin avukatlığını üstlendiği için kimi kadınların ve kadın derneklerinin saldırı ve suçlamalarına maruz kalan Av.Mustafa İlker GÜRKAN’a geçmiş olsun diyor, her zaman yanında yer alacağımızı ve görevimizi yerine getirirken savunmanın kutsallığından hareketle böylesi saldırı ve ithamları önemsemeden kararlılıkla bildiğimiz yolda yürüyeceğimizi bildiriyoruz.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur…26.04.2012
Av.Turgay Şahin  Av.Sümer Germen    Av.Yaşar Meyvacı
Afyon Barosu Başkanı       Aydın Barosu Başkanı      Balıkesir Barosu Başkanı

Av.Halime Aynur           Av.Zekeriya Birkan               Av.Tülay Ömercioğlu
Bilecik Baro Başkanı          Bursa Barosu Başkanı       Çanakkale Barosu Başkanı

Av.Müjdat İlhan                    Av.Ahmet Uludağ                  Av.Harun Saygılı
Denizli Barosu Başkanı          Edirne Barosu Başkanı       Kırklareli Barosu Başkanı

Av.M.Tamer Solakoğlu         Av.Sabit Özdoğlar                  Av.Fadıl Ünal
Kocaeli Baro Başkanı           Kütahya Baro Başkanı          Manisa Barosu Başkanı  
    
Av.Nihat Nalbantoğlu           Av.A.Müsellem Görgün             Av.Rıza Albay
Sakarya Baro Başkanı          Tekirdağ Barosu Başkanı       Uşak Barosu Başkanı           
 
Av.Cevdet Bekler
Yalova Barosu Başkanı