BAROLARIN ORTAK BASIN AƇIKLAMASI

BAROLARIN ORTAK BASIN AÇIKLAMASI:YARGI SIYASALLASTIRILMAKTA,HUKUK HUKUKSUZLASTIRILMAKTA, HUKUKSUZLUK ISE HUKUKILESTIRILMEYE ÇALISILMAKTADIR
  

16 Subat 2010' da Erzincan Cumhuriyet Bassavcisi, Erzurum Özel Yetkili Agir Ceza Mahkemesi nezdindeki savci tarafindan gözaltina alinmis, makaminda ve konutunda aramalar yapilmis ve bu sekilde son dönemlerdeki hukuka aykiri uygulamalara ve yargiya açik baskilara bir yenisi daha eklenmistir.

CMK'nun 250.maddesinin üçüncü fikrasina göre, maddedeki suçlar bakimindan Yargitay'in yargilayacagi kisilere iliskin hükümler sakli tutulmustur. Bu düzenleme sadece kovusturma evresine iliskin olmayip, sorusturma evresini de içermektedir. Nitekim sorusturmayi düzenleyen 251.madde: "250’nci madde kapsamina giren suçlarda sorusturma" seklinde baslamaktadir. Oysa 250/3.maddedeki istisna sebebiyle Anayasa Mahkemesi ve Yargitay'in yargilayacagi kisiler bakimindan özel yetkili agir ceza mahkemelerinin görev ve yetkisi bulunmadigina göre, CMK 251.madde bakimindan bir sorusturma yetkisinden de söz edilemez.

2802 Sayili Hâkimler ve Savcilar Kanunu'nun 98.maddesine göre, kisisel suç-görev suçu ayrimi yapilmaksizin birinci sinif hâkim ve savcilar ile ilgili sorusturma ve kovusturmalar, Yargitay Üyeleri hakkindaki hükümlere tabidir.  Ayni Kanunun 88.maddesine göre Agir Ceza Mahkemesinin görev alanina giren suçüstü halleri disinda suç isledigi ileri sürülen hâkim ve savcilar yakalanamaz, üzerleri ve konutlari aranamaz, sorguya çekilemez.

Kisaca aktarilan bu düzenlemelerden, Erzincan Bassavcisi hakkinda yürütülen sorusturma ve uygulanan gözalti isleminin, tamamen hukuka aykiri oldugu görülmektedir. Özel yetkili savcinin bu alanda ve bu yönde bir yetkisi bulunmamaktadir. Bu konu, yoruma yer vermeyecek kadar açiktir. Su halde ortada açik bir yetki asimi söz konusudur. Olayin, Habur'da yasanan gelismelerde hâkim ve savcinin "ayarlandigi" iddialarinin hemen akabinde gerçeklesmesi zamanlama yönünden dikkat çekici oldugu gibi, bazi cemaatlerle ilgili sorusturma yürüten bir bassavcinin böyle bir isleme maruz birakilmasi hukuksuzlugu daha da derinlestirmektedir. Yapilan gözalti degil gözdagidir. Gelinen noktada yargiya müdahale ve baskilarin artik açik hukuka aykiriliklarla, hukuk tanimazliklarla ve yargi eliyle gerçeklesmesi vahimdir. Yasanan bu olay, Türkiye'nin hizla hukuk devleti olmaktan uzaklastiginin, sivil bir dikta yönetimine dogru gitmekte oldugunun çarpici bir göstergesidir. Bu sekilde basta hukukun geregini yapmaya devam eden yargi mensuplari olmak üzere ilgili kisi ve kesimlere gözdagi verilmektedir.

Biz hukukçulari en çok endiseye sevk eden husus ise, yasanin açik hükümlerine karsin yargi eliyle yapilan uygulamadir. Bir uygulamanin yargi karari ile yapilmasi, onu her zaman ve hemen hukuka uygun kilmamaktadir. Ne yaziktir ki son dönemlerde birçok hukuka aykiri uygulama, zaten agir bir baski altinda olan yargi eliyle gerçeklestirilerek hukuksuzluga bu sekilde mesruiyet kazandirilmaya çalisilmaktadir. Hukuk devletinde açik yetki asiminin suç olusturdugunu ve yargi mensuplari dâhil hiç kimsenin ceza sorumlulugu disinda bulunmadigini hatirlatmakta yarar bulunmaktadir.

Yargi siyasallastirilmakta, hukuk hukuksuzlastirilmakta, hukuksuzluk ise hukukilestirilmeye çalisilmaktadir.

 Barolar olarak, Avukatlik Kanunun 98.maddesinin bizlere vermis oldugu "hukukun üstünlügünü savunma" görev ve yetkisi kapsaminda ve bir hukuk kurumu olmanin bilinç ve sorumlulugu ile ilgili tüm kisi ve kuruluslari uyariyor, hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz

Bu türden hukuka aykiri uygulamalarla, hangi biçimlerde olursa olsun yargiyi etki altina alma girisimleri ile sonuna kadar mücadele edecegimizi, gelismelerin takipçisi olacagimizi, her türlü yasal girisimde bulunacagimizi kamuoyuna saygi ile bildiririz.


BASIN AÇIKLAMASINI IMZALAYAN BARO BASKANLARI:

ARTVIN BAROSU BASKANI AV. IZZET VARAN

AYDIN BAROSU BASKANI AV. SÜMER GERMEN

BALIKESIR BAROSU BASKANI AV. MUZAFFER MAVUK

BARTIN BAROSU BASKANI AV. SEREF YILDIZ

BILECIK BAROSU BASKANI AV. HALIME AYNUR

BURSA BAROSU BASKANI AV. ZEKI KAHRAMAN

ÇORUM BAROSU BASKANI AV. MAHMUT BAYATLI

DENIZLI BAROSU BASKANI AV. ADIL DEMIR

EDIRNE BAROSU BASKANI AV. FARUK SEZER

GAZIANTEP BAROSU BASKANI AV. AZIZ CANATAR

GIRESUN BAROSU BASKANI AV. GÜLTEKIN UZUNALIOGLU

ISPARTA BAROSU BASKANI AV. GAMZE BUDAK

ISTANBUL BAROSU BASKANI AV. MUAMMER AYDIN

IZMIR BAROSU BASKANI AV. ÖZDEMIR SÖKMEN

KIRIKKALE BAROSU BASKANI AV. ETHEM DEMIRBAS

KIRSEHIR BAROSU BASKANI AV. GÖKHAN MARAS

MALATYA BAROSU BASKANI AV. SELAHATTIN SARIOGLU

MANISA BAROSU BASKANI AV. FADIL ÜNAL

MUGLA BAROSU BASKANI AV. MUSTAFA ILKER GÜRKAN

NIGDE BAROSU BASKANI AV. OSMAN ÇIMEN

SAKARYA BAROSU BASKANI AV. VACIT ÖKTEM

SINOP BAROSU BASKANI AV. ALI GALIP ERGÜL

TEKIRDAG BAROSU BASKANI AV. AHMET MÜSELLEM GÖRGÜN

USAK BAROSU BASKANI AV. RIZA ALBAY

YALOVA BAROSU BASKANI AV.CEMAL INCI