ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

47 AVUKATIN GÖZALTINA ALINMASI İLE İLGİLİ EGE BÖLGE BAROLARININ BASIN AÇIKLAMASI
23.11.2011

SAVUNMAYI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ.
 BBC nin haberine göre; KCK soruşturması kapsamında,  16 ilde eşzamanlı yapılan operasyonlarla 47 avukatın içinde bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı.
 Hangi kapsamda yapılırsa yapılsın bu avukatlara yapılan bir operasyondur. Görünüş budur ve hukuksal görünüşün gerçek kadar önemli olduğu temel bir hukuk ilkesidir.
 Eğer gözaltına alınan 51 kişinin 47 si  avukatsa.. Operasyonun hemen ardından; bir avukatın operasyonlarda elde edilmiş yıllar önceki kalaşnikoflu fotoğrafları medyaya servis edilerek gözaltı eylemine haklılık kazandırılması çabası içine girilmişse; şu bilinmelidir ki-  Siyasetin yargı üzerinden, yargı araç kılınarak yürütülmesi  kabul edilemez. Gayri ahlakidir.
 Haberlerde,  bu avukatların bir kısmının PKK terör örgütünün Lideri Abdullah Öcalan’la görüşen avukatlar  olduğunun özellikle belirtilmesi ise bambaşka bir traji-komik olaydır. Aylarca hatta yıllarca bu görüşmeler yapılmış, mesajlar kamuoyuna taşınmış, resmi makamlar adeta bu işlere önayak olmuşlardı.. Türkiye’nin ulusal güçleri bu duruma karşı çıkarken de kulaklar sağır olmuştu.  Şimdi dönüp “operasyona” girişilmesi  ise  “derin” soru işaretleri uyandırmıştır.
 Acıdır ki : Bu kez saldırı hamlesi  Savunmaya yöneltilmiştir. Bir ülkede demokrasinin temel hak ve özgürlüklerin, hukukun üstünlüğünün en sağlam ölçütü o ülkede savunmanın hak ve özgürlüklerinin gelişmişlik düzeyidir. Kanun hiçe sayılarak, kanuna açıkça aykırı biçimde Avukatlar  “toplanıyor”, topluca gözaltına alınıyor.... Kanunun aradığı hiçbir şarta uyulmaksızın Büroları aranıyor. ÖGM’ler  (Özel görevli Mahkemeler ) eliyle yapılan bu işlemlerin hukukta hiçbir yeri yoktur.
Avukatların yargılanması başka şeydir toplu biçimde gözaltına alınmaları başka şeydir.
Dikkat çekeriz:  Bu bir ilk değildir. Avukatlar yakın zaman öncede topluca (4 avukat) gözaltına alındı. Bu gün olan, -bir bakıma-  o günkü sessizliğin bedelidir. Bu çapta bir avukat gözaltı işlemi ise Türkiye’nin bir büyük ayıbı olarak, şimdiden hukuk tarihindeki  yerini almıştır.

Açıkça ve doğrudan şiddete başvurmadığı sürece… Şeklen savunma görevi içinde davranan avukatlar… Topluca gözaltına alınamazlar. Bu savunma özgürlüğünün ayaklar altına alınmasıdır… Savunma görevini yaparken…Hatta biraz ileri de gitseler….Alışılmadık, şok edici, kışkırtıcı söylemler ve  davranışlarda da bulunsalar..Savunma görevi yaptıklar bir konuda avukatların bırakın toplu olarak, tek başına bile gözaltına alınması kabul edilemez… Savunma hak ve özgürlüğü “düşünce ve anlatım” özgürlüğünden çok geniş bir hak ve özgürlüktür. Bu bir İmtiyazdır diyorlar… Evet bu bir  imtiyazdır. Savunmayı  herkesten farklı ve ağır biçimde sorumlu kılan bu imtiyaz,  savunmanın  “sine qua non” hakkıdır. Ve yalnızca savunmanın hakkıdır.
 Gözaltına alınan avukatların özgürlükleri derhal iade edilmelidir… Savunma üzerindeki her türlü baskıya;  Avukat, neden, yer, zaman ve konu ayırt etmeksizin, son verilmelidir.
 Barolar koşullar ne denli aykırı olursa olsun “savunmayı savunmaya” devam edecektir.
 Saygı ile Kamuoyunun bilgilerine sunarız.

Av. Sümer GERMEN             Av. Müjdat İLHAN                          Av.  Fadıl ÜNAL
Aydın Barosu Başkanı          Denizli Barosu Başkanı               Manisa Barosu Başkanı

Av. Mustafa İlker GÜRKAN           Av. Rıza ALBAY
Muğla Barosu Başkanı                 Uşak Barosu Başkanı