BAŞKANIMIZ Av. RIZA ALBAY'IN ADLİ YIL AÇILIŞINDAKİ KONUŞMASI
2009-2010 ADLI YIL AÇIS KONUSMASI

                        Sayin Cumhuriyet Bassavci vekilim, sayin Adalet Komisyonu Baskanim, Sayin yargi mensuplari, degerli meslektaslarim, degerli Adliye personeli, sayin basin Adli yil açilis törenini onurlandirmanizdan dolayi sizleri saygi ile selamliyorum.

                   2008-2009 yargi yili; kamu önünde yarginin en çok gündeme geldigi, tartisildigi, Anayasamizda yer alan Kuvvetler Ayriligi, Yargi Bagimsizligi, Hukuk Devleti, Yargiç Güvencesi ve Hukukun Üstünlügü ilkelerine ragmen yarginin yara aldigi bir yil geçirdik ve her geçen yil bir önceki yili aratir hale gelmistir.

                   Anayasamizin 2. Maddesi Türkiye Cumhuriyetinin Laik, sosyal bir hukuk devleti oldugunu, 9. maddesi Yargi yetkisinin Türk Milleti adina bagimsiz mahkemelerce kullanilacagini, 11. Maddesi Anaya hükümlerinin yasama, yürütme ve yargi organlarini, idare makamlarini ve diger kurulus ve kisileri baglayan temel hukuk kurali oldugunu; Kisacasi Anayasamizda Kuvvetler Ayriligi, Hukuk Devleti, Hukukun Üstünlügü, Yargi Bagimsizligi ve Yargiç Güvencesi kurallara baglanmistir, tüm bunlara ragmen Yargiya müdahale oldugu tartismasi geçtigimiz yargi yili içerisinde sürekli gündemde olmustur.

                   Bu tartismalarin sona ermesi için Hakimler Savcilar Yüksek Kurulundan Adalet Bakaninin ve Bakanlik Müstesarinin ayrilmasi gerekir, Yarginin kurucu unsuru olan Avukatlarin Örgütü Barolar Birliginden Kurula üye seçilmesi gerekir. Hakimler Savcilar Yüksek Kuruluna bagli Teftis Kurulu olusturulmalidir. Adalet Bakanliginin yargiçlar ve savcilar hakkinda resen sorusturma baslatma yetkisi kaldirilmalidir. Hakimlik ve savcilik meslegine giris sinavinin mutlaka kurul tarafindan yapilmasi saglanmali ve özlük isleri kurula baglanmalidir.

                   Yargida; Hakim ve Savci eksikligi, personel sikintisi, fiziki ortamlarin yetersizligi, yargiya yardimci olan diger unsurlardaki eksiklikler yönünden sikintilar yasanmaktadir. Bunlarin biran önce giderilmesi için gerekli önlem ve düzenlemelerin yapilmasi, hakim ve savci açiginin giderilmesi, yine personel eksikliginin giderilmesi ve fiziki ortamlarin yargiya yakisir ve gereksinimlerine yanit verecek sekilde düzenlenmesi gerekir. Ilimizde, Adliye birbirinden uzak iki ayri binada hizmet vermekte olup büyük sikintilar yasanmaktadir, Bu aksakligin giderilmesi için yeni adliye binasinin yapilmasi çalismalar sürmekte olup, projelendirme asamasindadir. Biz Baro Yönetim Kurulu olarak yeni yapilacak adliye binasinin projelendirilmesi asamasinda dikkate alinmasi amaci ile görüs ve önerilerimizi Adalet Bakanligina sunduk ve ilgili yerlere bilgi verdik, buradaki görüslerimizi tekrarliyarak, özellikle yeni yapilacak adliye binasinin yargiya yakisir, tüm gereksinimlere yanit verebilecek ve 50 yil sonrada hizmet vermeye devam edebilecek bir sekilde planlanmasini ve yapilmasini diliyoruz ve istiyoruz.

                   Toplumun her kesimindeki kisiler telefonlarinin dinlendiginden korkar oldu, Telefon dinleme tedbiri kisilerin özel hayatina bir müdahale oldugu için, kanundaki sartlarin tamami olusmadan uygulanmamalidir. Bu tedbirin son çare oldugu dikkatten kaçirilmamak gerekir.

                   Kisilerin  suçlulugu kesin hükümle sabit oluncaya degin herkes suçsuz kabul edilmek zorundadir. Suçsuzluk karinesi, anayasamizin ve yasalarimizin güvencesi altindadir. Basin ve yayin ve toplum tarafindan bu kurallara özen gösterilmelidir.

                   Her geçen gün yenileri eklenen ve sayilarini takip etmekte zorlandigimiz sayida Hukuk Fakültesi açilmaktadir. Bu Hukuk fakültelerinin alt ve üst yapi donanimlarinin ideal düzeye çikarilmasi gerekmektedir.

                   Avukatliga kabulde mutlaka sinav getirilmelidir, avukatlik stajinin verimli ve nitelik bir sekilde tamamlanmasi ve Avukat staj egitim merkezleri kurulmalidir.

                   Ülkemizde birçok meslektasimiz görevleri nedeni ile saldiriya ugramakta ve öldürülmektedir, Görevleri basinda saldiriya ugrayan, öldürülen meslektaslarimiza Avukatlik Yasasinda hüküm altina alinan etkin yasal islemler çogu kez uygulanmamaktadir.

                   Baromuz zorunlu müdafilik ve magdurlarin haklarinin korunmasindan ve bu haklarin daha da gelistirilmesinden yanadir. Ancak bunun saglanmasi için gereken maddi kaynaklarin ve sartlarin saglanmasi gerekir. Zorunlu müdafilik hizmetinin angaryaya dönüsmemesi gerekir, zorunlu müdafilik sonucu ödenmesi gereken ücretlerin zamaninda ödenmesi ve en azindan asgari Avukatlik Ücreti seviyesine çikarilmasi gerekmektedir.

                   Avukatlarin yasalarla getirilmis haklari yönetmelikler ile veya fiili uygulamalar ile engellenmektedir.

                   Iddia ve Savunma arasinda silahlarin esitligi ilkesine uygun düzenlemeler yapilmalidir.

                   Yarginin kurucu unsuru olan Savunmanin, Yarginin içinde görmekte oldugu üvey evlat muamelesinden kurtulup hak ettigi çagdas devletler düzeyindeki yerine kavusmalidir.

                  Bilinmektedir ki Adil Yargilama hakkinin en temel güvencesi Bagimsiz Savunmadir.

                   Yeni Adli Yilin Yurdumuza, Halkimiza, Adliye Personeline ve Tüm Hukukçulara yararli olmasini ve iyilikler getirmesi dilerim. Bu Adli Yilda, Yurdumuzda Hukukun Üstünlügünün tüm kural ve kurumlari ile köklü bir sekilde isler hale gelmesi hepimizin istegidir. 

                   Sevgi ve saygilarimla. 07.09.2009


                                                       Av. Riza ALBAY

                                                      Usak Baro Baskani