BAŞKANIMIZDAN İLİMİZİN KURTULUŞ YILDÖNÜMÜNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

USAK ILININ DÜSMAN ISGALINDEN KURTULUSUNUN 87. YILDÖNÜMÜ

            Emperyalist devletlerin; kendileri disinda kalan diger ülkeleri sömürmek amaci ile yapilmis bir paylasim savasi olan 1. Dünya Savasi sonrasi Osmanli Devletine imzalattiklari Sevr Sözlesmesi; 1. Dünya Savasi öncesi yapilan planlar dogrultusunda Emperyalist Devletlerce dogal kaynaklar yönünden zengin ve stratejik öneme sahip Osmanli topraklarinin paylasimi ve Anadolu’da Türk varligini yok etmek, bu bölgeyi güçsüzlestirmek, diledigi gibi hareket edip, kontrol altinda tutmak ve sömürmek amaciyla Anadolu’yu parçalara ayirmistir.

            Türk Ulusu’na Sevr Sözlesmesinin kabul ettirmek ve uygulamak amaciyla Emperyalist devletlerce ve Ingiliz Devletince kiskirtilan Yunanistan tarafindan Anadolumuz dört bir yandan isgal edilmistir. Ilimizde Yunan askerlerince 29 Agustos 1920 günü isgal edilmis olup 87. yildönümünü kutladigimiz 1 Eylül 1922 tarihine kadar, 2 yil 2 gün düsman isgali altinda kalmistir.

             Uzun yillardir evlatlarinin büyük çogunlugunu Osmanli Devletinin girmis oldugu çesitli savaslarda yitirmis, yokluk ve yoksulluk içindeki Türk Ulusu, vatan topraginin son parçasi olan Anadolu’yu savunmak, düsman isgalinden kurtarmak ve bagimsizligini elde etmek için, var gücüyle 7’den 70’e tüm halkiyla yurdumuza yapilan isgalin ilk anindan itibaren verilen mücadelenin kalici bir sekilde sonuçlandirilmasi için 26 Agustos 1922’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Baskomutanligini yaptigi TBMM ordularinin baslattigi Büyük Taarruzun içerisinde 1 Eylül 1922 tarihinde ilimiz, Yunan Ordulari Baskomutanida esir alinarak esaretten kurtulmustur.

            Bugün özgür birer Türk vatandasi olarak yasadigimiz bu topraklari, basta TBMM ordulari Baskomutan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtulus Savasi kahramanlarina, milis kuvvetlerine ve Anadolu halkina borçluyuz.

            Bu vatanin ve özgürlügün kolay kazanilmadigi hiçbir zaman akillardan çikmamali ve gelecek kusaklara mutlaka ögretilmeli, özellikle sanayi kuruluslarinin, sirketlerin, bankalarin, sigorta sirketlerinin, madenlerin, topraklarin ve bunun gibi degerlerimizin yabancilara (emperyalist ülkeler) satisinin arttigi son yillarda, bu vatanin, sahip oldugumuz özgürlügün, egemenligin kisacasi bagimsizligimizin nasil kazanildigi ve bunu nelere borçlu oldugumuzun daha iyi hatirlamamiz ve anlamamiz gerekmektedir.

            Vatanimizin bagimsizligi ve onuru için gözlerini kirpmadan ölüme giden Kurtulus Savasi Kahramanlarimizi minnetle aniyoruz ve aziz anilari önünde saygiyla egiliyoruz ve Usak’lilarin Kurtulus Bayramini yürekten kutluyoruz.

            Savassiz bir dünya özlemiyle.

Kamuoyuna saygi ile duyurulur. 01 Eylül 2009

                                       Av. Riza ALBAY

                                    Usak Barosu Baskani