BASIN AƇIKLAMASI

Dogu Türkistan 1949 yilindan bu tarafa Çin isgali altindadir. Çin Devleti tarafindan 60 yildir Uygur Halkina karsi gizli ve açik soykirim uygulanmakta, asimilasyon politikalari izlenmektedir. Ekonomik sömürü uygulanmakta ve bölgeye Çinli göçmen getirilerek yerlestirilmektedir. Bu yollarla Dogu Türkistan ve Uygur Türkleri yok edilmek istenmektedir.

Çin Devleti bu bölgede atom denemeleri gerçeklestirmis, insanlara ve dogaya büyük zararlar vermistir. Dogu Türkistan nüfusu göçler ile Uygurlar aleyhine büyük degisiklige ugratilmistir.

26 Haziran 2009 günü Çin’deki Guang Dong eyaletinin Saoguan sehrinde Dogu Türkistanli gençlerin köle gibi çalistirildiklari bir oyuncak fabrikasinda daha önceden planlanmis oldugu anlasilan Dogu Türkistanli isçilerin kaldiklari yatakhanelere vahsice saldiran binlerce Çinli iki Uygur Türkünü katletmisler, yüzlercesini de yaralamislardir.

Çin’in Guang Dong eyaletinin Saoguan sehrinde Uygur Türklerine karsi uygulanan vahsi saldirilari protesto etmek ve öldürülen Uygur Türklerin katillerinin bir an önce ortaya çikarilmasi istemi ile 05.06.2009 Pazar günü Ürümçi’de üniversite ögrencileri bir protesto eylemi yapmislardir. Kalabaliginin üzerine Çin polis ve askerleri hedef gözetmeksizin yaylim atesi açmislardir.

Son günlerde sistemli bir sekilde Çin Devleti ve güvenlik güçleri tarafindan, Uygur halkina karsi orantisiz güç kullanilarak, insan haklarina ve özellikle yasama hakkina aykiri bir sekilde, halkin üzerine hedef gözetilmeden yaylim atesi açilarak, Çin’li sivillerin Uygur Halkina saldirmalari körüklenerek ve göz yumularak, sokak ortasinda, 500’ün üzerinde kisinin vahsice katledilmesini, 1000’in üzerinde kisinin yaralanmasini, 1500’den fazla göstericinin tutuklanmasini ve tutuklananlarin Çin Devleti tarafindan idam edileceginin açiklanmasini siddetle kiniyoruz.

                        Bütün devletleri, kuruluslari ve insanligi; Çin Devletinin, Uygur halkinin kiyimina yönelik fasistçe bir tutum içerisindeki vahsetine ve uygulamalarina karsi duyarli olmaya çagiriyoruz.

                        Saygiyla kamuoyuna sunariz. 09.07.2009

 

                                                                Usak Barosu Baskani

                                                                    Av. Riza ALBAY