BAŞKANIMIZIN AVUKATLAR GÜNÜ DOLAYISIYLA YAPTIĞI KONUŞMA METNİ
5 NISAN AVUKATLAR GÜNÜ

         Her yil kutladigimiz Avukatlar günümüze yine Yarginin ve Savunmanin çözülmeyi bekleyen sorunlari ile giriyoruz.

         Türkiye Cumhuriyeti; Anayasamiza göre Demokratik, Laik sosyal bir Hukuk Devletidir.

         Hukuk Devleti; Tüm eylem ve islemleri hukuk kurallarina uygun yönetim biçimidir.

         Hukuk Devletinin güvencesi de BAGIMSIZ YARGIDIR.

         Tüm kurum ve kurallari ile isleyen Hukuk Devletini yasama geçirebilmemiz için, öncelikle Bagimsiz Yargiyi eksiksiz olarak yasama geçirmemiz gerekir.

         Yarginin sorunlarini çözecek ve eksiksiz olarak yasama geçirecek olan güçte Bagimsiz Yargi örgütüdür.

         Bagimsiz Yargi örgütüne kavusmak için basta Hakimler Savcilar Yüksek Kurulundan Adalet Bakaninin çekilmesi gerekir.

         Yarginin kurucu unsuru oldugu kabul edilen savunma meslegi Avukatlarin örgütü olan Türkiye Barolar Birligi temsilcisi bu kurula katilmalidir. Adalet Komisyonlarinda da Barolarin temsilcileri bulunmalidir.

         Yargida teftis isleri, yargiç seçimi, meslek içi egitim Hakimler Savcilar Yüksek Kuruluna verilmelidir.

         Adliyelerde görülmekte olan davalarin sonuçlanmasi uzun zaman almaktadir.

         Bu nedenden dolayi;

         Hakim Savci eksigi giderilmelidir.

         Yine Adliyelerde görev alan yardimci personel eksigi giderilmeli ve hizmetin geregine uygun olarak hizmet içi egitimler artirilmalidir.

         Alt ve üst yapisi tamamlanmis sekilde Adli Kolluk kurulmalidir.

Ilimiz özelinde Adliye binasinin fiziki olarak yetersiz geldigi ortadadir. Halen Adliyemiz iki ayri binada hizmet vermek zorundadir. Bu kopuklugun giderilmesi ve fiziki olarak daha uygun ortamlarda adaletin gerçeklestirilmesi için biran önce ilimizin yeni Adliye binasina kavusmasi gerekmektedir. Bu konuda Sayin Valimizin, Sayin Milletvekillerimizin, Sayin Cumhuriyet Bassavcimizin, Sayin Komisyon Baskanimizin ve ilimizdeki diger ilgililerin büyük gayretleri mevcuttur. Kendilerine Usak Barosu olarak çok tesekkür ederiz.

         Iddia ve Savunma arasinda silahlarin esitligi ilkesine uygun düzenlemeler yapilmalidir.

         Sayilarini takip etmekte dahi zorlandigimiz Hukuk Fakültelerinin alt ve üst yapi donanimlarinin olmasi gereken ideal düzeye çikarilmasi gerekmektedir.

         Avukatlik staj dönemi daha verimli bir sekilde geçirilmeli, merkezi yada bölgesel Avukat staj egitim merkezleri kurulmalidir.

         Yarginin kurucu unsuru olan Savunmanin, Yarginin içinde görmekte oldugu üvey evlat muamelesinden kurtulup hak ettigi çagdas devletler düzeyindeki yerine kavusmalidir.

         Bilinmektedir ki Adil Yargilama hakkinin en temel güvencesi Bagimsiz Savunmadir.    

         CMK hükümleri geregi, yani yasal zorunlulukla sorusturma ve kovusturma asamasinda zorunlu müdafii gereken hallerde Barolar tarafindan Avukat görevlendirilmektedir. Yasal Hükümler geregi Avukatlar bu görevi üstlenmek zorundadir. Avukatlarin vermis olduklari bu hizmetleri karsiliginda ödenen bedel Yasal asgari avukatlik ücretinin çok altinda kalmaktadir. Bu durum adeta bir angarya niteligindedir. Birde bu düsük ücrete ragmen Avukatlarin dogmus olan alacaklari ödenmemektedir. Yada çok gecikmeli ödenmekte olup halen 2007 yilinda hak etmis oldugu halde ücretini alamayan Avukatlarimiz vardir. Öncelikle Avukatlarimizin hak etmis oldugu ücretlerinin biran önce ödenmesini ve CMK zorunlu müdafilik ücretlerinin en azindan asgari avukatlik ücret tarifesindeki düzeyine çikarilmasini ve bu ücretten KDV alinmamasini istiyoruz.

         Sorunlari alt alta siralayip dile getirmekle sorunlar çözüme kavusmuyor. Sorunlarin çözümü için basta hukukçular olmak üzere herkes üstünü düsen görevini yerine getirmeli, çözme gayreti ve inanci içerisinde olmamiz ve hepimizin birlikte hareket etmesi gerekir. Sorunlara degil çözümlere ortak olmaliyiz. Burada bizler yasiyoruz. Bizler çözecegiz.

         Sayin Avukatlarimizin Avukatlar Gününü en içten dileklerimle kutlarim.

         Saygilarimla.     


                                                                          Av. Riza ALBAY

                                                                        Usak Barosu Baskani