Basın Açıklaması

ÇANAKKALE SEHITLERINI

ANMA GÜNÜNÜN

94. YILDÖNÜMÜ

1914-1918 yillari arasinda süren 1. Dünya Savasi; Emperyalist devletlerin kendileri disinda kalan diger ülkeleri sömürmek amaci ile yapilmis bir paylasim savasidir.

Osmanli Imparatorlugunu paylasma konusunda kendi aralarinda anlasmalar imzalayan emperyalist ülkeler, Osmanli Imparatorlugunun Anadolu disindaki topraklari ile yetinmeyip, Istanbul’u ele geçirerek Türk varliginin özü olan Anadolu topraklarini da isgal ederek vatanimizin tamamini paylasmak istemislerdir.

3 Kasim 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasinda Çanakkale Bogazinda süren deniz savaslari ve Gelibolu Yarimadasi’nda 25 Nisan 1915 ve 9 Ocak 1916 tarihleri arasinda yapilan kara savaslari yalniz bizim tarihimizin degil yakin dünya tarihinin en önemli savaslarindan biri olup, çok güçlü emperyalist ülkelere karsi verilmis bir vatan savunmasi, bir zafer destanidir.

Mehmetçik bu zaferi ile  yalniz Türk Ulusunun vatanini korumakla kalmadi, çok güçlü emperyalist donanmalarinin, ordularinin yenilebilecegini,  tüm dünyaya kanitladi, ezilenlerin direncini ve bilincini artirdilar, sadece ulusumuzun degil, ezilen tüm milletlerin onurunu kurtardilar.

Çanakkale Zaferi, Türk Ulusuna önder olacak Atatürk’ü tarih sahnesine çikarmis  ve Türk Ulusuna tanitmistir. Mustafa Kemal’e de; Türk Ulusunu ve Mehmetçigi tanitmis ve tüm yokluklara ve zorluklara ragmen yapabileceklerini, basarabileceklerini ve zafere ulasabileceklerini göstermistir. Çanakkale Zaferi ile bagimsizlik savasimizin temelleri atilmistir.

Bugün özgür birer Türk vatandasi olarak yasadigimiz bu topraklari her ilimizden, mahallemizden, köyümüzden  ve evimizden olan Çanakkale kahramanlarina ve bagimsizlik savasi kahramanlarina borçlu oldugumuzun bilinmesini ve içinde bulundugumuz bu zor günlerde o kahramanlari anmanin en iyi yolunun , o kahramanlar gibi vatana sahip çikmak oldugunun bilinmesi gerektigi inanci ve düsüncesindeyim.

Vatanin bagimsizligi ve onuru için gözlerini kirpmadan ölüme giden Çanakkale Kahramanlarini minnetle aniyoruz ve aziz anilari önünde saygiyla egiliyoruz.

Savassiz bir dünya özlemiyle.

Kamuoyuna saygi ile duyurulur. 17 Mart 2009

Usak Baro Baskani