05 MART 2016 TARİHİNDE KOCAELİ'NDE DÜZENLENEN EGE-MARMARA BÖLGELERİ GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ
Tarih: 7.03.2016 23:00:00| Okunma Sayısı: 4748

05 MART 2016 TARİHİNDE KOCAELİ – SAKARYA BAROLARININ EV SAHİPLİĞİNDE KOCAELİ’NDE TOPLANAN VE AŞAĞIDA İMZASI OLAN EGE – MARMARA BÖLGELERİ GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR TOPLANTISI SONUCUNDA AĞAĞIDAKİ HUSUSLARIN KAMUOYUNA AÇIKLANMASI YARARLI GÖRÜLMÜŞTÜR:

1-     Ülkemizin, içinden geçtiği bu sıkıntılı ortamda her zamankinden fazla hukuka, hukuk güvenliğine, birlik ve beraberliğe, huzura, yurtta ve cihanda sulh ilkesine ihtiyacı vardır.

2-     Hukuk devletinde tüm kişi ve kurumların, işlemin temel meşruiyet kaynağı, Anayasa, Anayasa’ya ve hukuka saygı, Türk milleti adına karar veren yargının (bağımsız ve tarafsız olması kaydıyla) kararlarına uyulması ve saygı gösterilmesidir. Bu açıdan; Anayasa’ya ve anayasal bir kurum olan yargı kararlarına en çok saygı göstermesi gereken makam da; 103. madde uyarınca Anayasa’ya ve hukuka uymaya ant içen ve yine 104. maddeye göre  “Anayasa’nın uygulanmasını gözetmekle” görevli ve yükümlü Cumhurbaşkanlığı makamıdır. Anayasanın 11. maddesine göre Anayasa hükümleri tüm kişi ve kuruluşları, bu arada bu makamı da bağlamaktadır.

Bu açıdan yetkili ve sorumlu tüm kişi ve kurumları Anayasa’ya, hukuka, yargı kararlarına saygılı olmaya, yargıya emir vermek, tavsiye ve telkinde bulunmak gibi fiillerden kaçınarak Anayasa’nın 138. maddesine uygun davranmaya davet etmekteyiz. Her kişi ve kurumun meşruiyeti, Anayasa’ya ve hukuka uyduğu oranda mevcuttur.

3-     Hep söyleye geldiğimiz gibi; avukatlar ve baroların pek çok mesleki sorunu olmasına karşın bunların hiçbirisi varlık sebebimiz olan hukuk devleti ve yargı bağımsızlığından önemli değildir. Bununla birlikte; mesleki sorunlarımızın çözümü yönünde kararlı mücadelemizi sürdüreceğimiz gibi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı mücadelemizden de vazgeçmeyeceğiz. Avukatın sorunu, esasen hak arama özgürlüğünü kullanan yurttaşların sorunudur.

4-     Terör hiçbir sorunun çözüm kaynağı olamayacağı gibi, bununla mücadele, hukuk devletinin ve demokrasinin gereğidir. Bu açıdan; her türlü terörü şiddetle lanetliyoruz. Konum ve sıfatı ne olursa olsun, hiç kimsenin teröre destek vermek, onaylamak, mazur göstermek gibi bir hak ve yetkisi yoktur. Bununla birlikte; her durumda terörle mücadelenin hukuk sınırları içinde yapılmasından asla vazgeçilemez ve hiçbir kamu görevlisinin hukukun dışına çıkmasına izin verilemez. Ayrıca, yurttaşların bu mücadeleden zarar görmemesi için azami dikkat ve özenin gösterilmesi de hukuk devletinin bir gereğidir.

5-     Suçla mücadelede ve her türlü uygulamada basın özgürlüğünün ve kamu yararı doğrultusunda hareket eden “özgür basının”, ifade özgürlüğü ve toplumun bilgilenme hakkının, dolayısıyla demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olduğu unutulmamalı ve bu husustaki Anayasal kurallara titizlikle uyulmalıdır.

6-     Menfur ve alçakça bir saldırıda yitirdiğimiz, rahmetli Diyarbakır Baro Başkanımız Av. Tahir ELÇİ ile ilgili olarak yürütülen soruşturmanın geldiği aşama, bu hususta kamuoyuna yansıyan bilgiler, etkin bir soruşturma yapılması hususunda bizleri ciddi bir endişeye sevk etmektedir. Her kim olursa olsun, Tahir ELÇİ’nin katledilmesinin fail veya faillerinin bulunması devletin görevi olduğu gibi, hukuk güvenliğinin bir gereğidir.

7-     Tüm bu gelişmeler, ayrılıklardan ziyade ortak aidiyet duygusuna, birlik ve beraberliğe, bağımsız ve tarafsız yargı temelinde hukukun üstünlüğü ve hukuk güvenliğine, toplumsal barışa her zamankinden çok ihtiyaç olduğunu göstermektedir.             Barolar olarak bunun talepçisi, takipçisi, teminatı olmaya devam edeceğiz.

 

ANKARA BAROSU BAŞKANI                                ANTALYA BAROSU BAŞKANI

Av. HAKAN CANDURAN                                       Av. ALPER TUNGA BACANLI

 

 

AYDIN BAROSU BAŞKANI                               BALIKESİR BAROSU GENEL SEK.

Av. GÖKHAN BOZKURT                                         Av. EROL KAYABAY

 

BİLECİK BAROSU BAŞKAN YRD.                   BURSA BAROSU BAŞKANI

Av. HASAN ŞAHİN                                                  Av. EKREM DEMİRÖZ

 

 

ÇANAKKALE BAROSU BAŞKANI                   DENİZLİ BAROSU BAŞKANI

Av. BÜLENT ŞARLAN                                             Av. MÜJDAT İLHAN

                       

 

EDİRNE BAROSU BAŞKANI                                   İSTANBUL BAROSU BAŞKANI

Av. ÖZGÜR YILDIRIM                                            Av. ÜMİT KOCASAKAL

                                              

 

İZMİR BAROSU BAŞKANI                                    KIRKLARELİ BAROSU YNT.KRL.ÜYESİ

Av. AYDIN ÖZCAN                                                 Av. EMRAH ARSLAN

                                  

 

KOCAELİ BAROSU BAŞKANI                                KÜTAHYA BAROSU BAŞKANI

Av. SERTİF GÖKÇE                                                 Av. AHMET ATAM

                                  

 

MANİSA BAROSU BAŞKANI                                  MUĞLA BAROSU BAŞKANI

Av. ALİ ARSLAN                                                     Av. CUMHUR UZUN

 

 

SAKARYA BAROSU BAŞKANI                              TEKİRDAĞ BAROSU BAŞKANI

Av. ZAFER KAZAN                                                 Av. HURİYE ALTAY EROL

 

                       

UŞAK BAROSU BAŞKANI                                       YALOVA BAROSU BAŞKANI  

Av. BAKİ KANTAR                                                  Av. HAKAN GERGEROĞLU           

 

29.03.2024
AV. EMİN COŞKUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.