24 MAYIS 2014 TARİHLİ EGE-MARMARA BÖLGELERİ BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI ORTAK BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 26.05.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2592

24 MAYIS 2014 TARİHİNDE KIRKLARELİ BAROSUNUN EV SAHİPLİĞİNDE İĞNEADA’DA TOPLANAN VE AŞAĞIDA BELİRTİLEN EGE MARMARA BÖLGELERİ BARO BAŞKANLARI AŞAĞIDAKİ HUSUSLARIN KAMUOYUNA AKTARILMASINDA YARAR GÖRMÜŞLERDİR:

1)        Bilindiği üzere avukatlık sadece kazanç amacı güden ticari bir meslek olmadığı gibi, barolar da yalnızca mesleki sorunlarla sınırlı olarak faaliyet gösteren meslek kuruluşları değillerdir. Avukatlık mesleğinin yapısında ve özünde, hak arama özgürlüğünün ve savunma hakkının korunması ile etkin kullanımının temini, hukukun üstünlüğünün, insan haklarının, yurttaşların hak ve hukukunun korunması vardır. Bu sebeple avukatlar tüccar ya da işadamı değil, öncelikle hak arayıcısı ve savunucusudurlar ve asıl iştigal alanları adaletin gerçekleşmesidir. Mevcut Avukatlık Kanununun özellikle 76 ve 95.maddeleri, Baroların bu sosyal ve toplumsal işlevlerinin normatif dayanağı, yurttaşların da hak ve özgürlüklerinin güvencelerinden birisidir.

 
2)        Dolayısıyla, avukatlık kanunu ile ilgili her türlü değişiklik ve düzenlemede   avukatlık mesleğinin varlık nedenini, felsefi, toplumsal ve tarihsel temelini, ruhunu ifade eden bu öz öncelikle gözetilmelidir. Bu temele ve öze aykırı hiçbir düzenleme kabul edilemez. Mesleğimizin varlık sebebine aykırı bir düzenleme hiçbir şekilde bir kazanım olarak görülemez. Üstelik bu temele aykırı düzenlemeler öncelikle yurttaşlarımıza, onların hak arama özgürlükleri ve savunma haklarına zarar verecektir.

 
3)        Bu çerçevede Avukatlık Kanunu ile ilgili herhangi bir düzenlemede dayatmayı, ticarileşmeyi, avukatlık mesleğinin ruhunu yok ederek onu salt ticari bir faaliyete indirgeyen, baroların yukarıda belirtilen sosyal ve toplumsal işlevlerinin sınırlanarak sadece mesleki bir faaliyet alanına hapsedilmesini, vesayetin hiçbir türünü, avukatların bağımsızlığını zedeleyecek, haksız rekabete ve kastlaşmaya yol açacak, yabancı hukuk bürolarının işgal ve tahakkümüne imkan sağlayacak, temsilde adalet ilkesini zedeleyecek hiçbir düzenlemeyi kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi açıkça belirtmekteyiz.

         Bu açıdan şu aşamada önceliğimiz, Anayasa Mahkemesinin iptal kararıyla doğan boşluğu giderecek ve anılan kararın gerekçeleri doğrultusunda yapılacak sınav ve staj düzenlemesinden ibarettir.

         Nihayet avukatların ve baroların, avukatlık mesleğinin geleceği söz konusu olduğunda, siyasi görüş ayrılıklarını bir yana bırakılarak birlik ve bütünlük içerisinde hareket edeceğinden kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

4)      Soma faciasında hayatını yitiren yurttaşlarımızın acısı halen içimizi yakarken ölenlere rahmet, ailelere ve ulusumuza başsağlığı dilemekte, etkin bir yargısal sürece bağlı olarak konum ve sıfatlarına bakılmaksızın, teknik hukuk çerçevesinde sorumluların saptanarak gerekli yaptırımların uygulanmasını, bir daha benzer acıların yaşanmaması için gerekli her türlü çalışmaların yapılmasını ve önlemlerin gecikmeksizin alınmasını, buna yol açan özelleştirme, taşeronlaştırma, köleleştirme politikalarının yeniden sorgulanmasını, diğer madenlerde de ivedilikle önlem alınmasını talep etmekteyiz. Bunun takipçisi olacağımızı, mağdur yurttaşlarımızın hukuken ve manen yanında olacağımızı kamuoyuna açıklamaktayız.

 Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

AFYON BAROSU BAŞKANI                             AYDIN BAROSU BAŞKANI
AV.TURGAY ŞAHİN                                        AV. SÜMER GERMEN

BALIKESİR BAROSU BAŞKANI                       BİLECİK BAROSU BAŞKANI
AV. YAŞAR MEYVACI                                     AV.HALİME AYNUR

BURSA BAROSU BAŞKAN                              DENİZLİ BAROSU BAŞKANI
AV. EKREM DEMİRÖZ                                     AV. MÜJDAT İLHAN

EDİRNE BAROSU BAŞKANI                             İSTANBUL BAROSU BAŞKANI
AV. ÖZGÜR YILDIRIM                                       AV. ÜMİT KOCASAKAL                        


İZMİR BAROSU BAŞKAN                                 KIRKLARELİ BAROSU BAŞKANI
AV. ERCAN DEMİR                                          AV. HARUN SAYGILI

KOCAELİ BAROSU BAŞKAN YARD.               KÜTAHYA BAROSU BAŞKANI            
AV. MEHMET AKGÜL                                       AV. SABİT ÖZDOĞLAR

MUĞLA BAROSU GENEL SEKRETERİ            SAKARYA BAROSU BAŞKANI    
AV. İRFAN BALKAYA                                        AV. RECEP HACIEYÜPOĞLU                       

TEKİRDAĞ BAROSU BAŞKANI                          UŞAK BAROSU
AV. NEVZAT TEKER                                          AV.BAKİ KANTAR

YALOVA BAROSU BAŞKANI                         
AV. CEVDET BEKLER

29.03.2024
AV. EMİN COŞKUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.