23 HAZİRAN 2012 MARMARA &S211; EGE BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI
Tarih: 24.06.2012 23:00:00| Okunma Sayısı: 3550


23 HAZİRAN 2012 MARMARA – EGE BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI
SONUÇ BİLDİRİSİ


      23.06.2012 tarihinde Tekirdağ Barosu’nun ev sahipliğinde bir araya gelen ve aşağıda imzaları olan Ege ve Marmara Baroları aşağıdaki hususları meslektaşlarımıza ve kamuoyuna duyurmayı gerekli görmüşlerdir.

      1-Demokratik hukuk devletinin en temel göstergelerinden birisi adil yargılanma hakkı ve onun uzantısı olan savunma hakkıdır. Her vatandaşın vazgeçilmez, temel bir hakkı olan bu hakkın işlevsel ve etkili olarak kullanımının güvencesi ve vasıtası avukattır. Bu anlamda Avukata tanınan bir takım güvenceler kendisi için bir ‘ayrıcalık’ olmayıp, savunmasını yaptığı vatandaşların savunmasını etkin olarak yapılabilmesi amacını taşımaktadır.
      
      2-Bu çerçevede Avukata savunma görevini yapması sebebiyle yöneltilen her kısıtlama ‘saldırı’ ,esasen vatandaşlarımızın savunma hakkına ve hak arama özgürlüğüne karşı yapılan bir saldırıdır. Savunmanın olmadığı bir sürecin ‘yargılama’ olarak nitelenebilmesi mümkün değildir. 

      Bu nedenle biz öncelikle tüm meslektaşlarımızı mesleğe ve meslek onuruna, vatandaşlarımızı ise avukata sahip çıkmaya davet ediyoruz.

      3-Son günlerde İstanbul Barosu’na, Diyarbakır Barosu’na ve avukatlara yönelik kısıtlamaları, engellemeleri, sindirme ve yıldırma girişimlerini endişeyle izlemekte ve kınamaktayız. Hukuksuz tüm bu saldırılara karşı barolarımız ve meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu, bedeli ne olursa olsun gereken her türlü mücadeleyi vereceğimizi beyan ederiz.

      4-Bu kapsamda dünya görüşleri ne olursa olsun bu kaygı verici ortamda, tüm barolarımızı farklılıklarını bir yana bırakarak savunmaya yönelik bu saldırılara karşı tam bir birlik içinde olmaya çağırıyoruz. Aynı şekilde hukuk dünyasını davalara göre değil evrensel hukuk ilkelerine göre tutum almaya davet ediyoruz.

      5- Savunmaya ve onun temsilcisi olan avukata yönelik bu tür ihlal, kısıtlama ve saldırıların bizzat yargı içinden, bazı hâkim ve savcılardan gelmesi üzüntü ve kaygımızı arttırmaktadır. Bu bağlamda hâkim ve savcılarımızı savunmanın temsilcisi ve yargının kurucu unsuru avukatı şekli bir unsur olarak görmeyerek savunmayı kısıtlamamaya, avukata, meslek onurumuza saygı göstermeye davet ediyoruz.
 

Uşak Barosu Başkanı Av. Rıza ALBAY
Aydın Barosu Başkanı Av. Sümer GERMEN
Balıkesir Barosu Başkanı Av. Yaşar MEYVACI
Bilecik Barosu Başkanı Av. Halime AYNUR
Bursa Barosu Başkanı Av. Zekeriya BİRKAN
Denizli Barosu Başkanı Av. Müjdat İLHAN
Edirne Barosu Başkanı Av. Ahmet ULUDAĞ
İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç Dr. Ümit KOCASAKAL
İzmir Barosu Başkanı Av. Sema PEKDAŞ
Kırklareli Barosu Başkanı Av. Harun SAYGILI
Kütahya Barosu Başkanı Av. Sabit ÖZDAĞLAR
Manisa Barosu Başkanı Av. Fadıl ÜNAL
Muğla Barosu Başkanı Av. Mustafa İlker GÜRKAN
Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Ahmet Müsellem GÖRGÜN
Yalova Barosu Başkanı Av. Cevdet BEKLER

29.03.2024
AV. EMİN COŞKUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.