BAŞKANIMIZIN ADLİ YIL AÇILIŞ KONUŞMASI
Tarih: 5.09.2010 23:00:00| Okunma Sayısı: 2062

2010-2011 ADLI YIL AÇILIŞ KONUŞMASI
                     Sayin Cumhuriyet Bassavcim, Sayin Adalet Komisyonu Baskanim, Sayin hakim ve savcilarim, degerli meslektaslarim, degerli Adliye personeli, sayin basin mensuplari sizleri en içten duygularimla selamliyorum ve saygilarimi sunuyorum.
                 Ilimiz Seker Fabrikasinda görev yapan Degerli Hukukçu meslektasimiz Sayin Av. Erdal KALLEM’i Adli Tatil baslarinda 6 Agustos 2010 günü kaybettik, üzüntümüz ve acimiz büyüktür. Meslektasimiz Sayin Av. Erdal KALLEM’i minnetle ve saygiyla aniyorum. Kederli ailesine ve yakinlarina sabirlar diliyorum.
                 Dün 2009 yili Adli Yil açilisinda yapmis oldugum konusmama baktim;
                 Aynen sunlari söylemisim:
                 “2008-2009 yargi yili; kamu önünde yarginin en çok gündeme geldigi, tartisildigi, Anayasamizda yer alan Kuvvetler Ayriligi, Yargi Bagimsizligi, Hukuk Devleti, Yargiç Güvencesi ve Hukukun Üstünlügü ilkelerine ragmen yarginin yara aldigi bir yil geçirdik ve her geçen yil bir önceki yili aratir hale gelmistir.
                 Anayasamizin 2. Maddesi Türkiye Cumhuriyetinin Laik, sosyal bir hukuk devleti oldugunu, 9. maddesi Yargi yetkisinin Türk Milleti adina bagimsiz mahkemelerce kullanilacagini, 11. Maddesi Anayasa hükümlerinin yasama, yürütme ve yargi organlarini, idare makamlarini ve diger kurulus ve kisileri baglayan temel hukuk kurali oldugunu; Kisacasi Anayasamizda Kuvvetler Ayriligi, Hukuk Devleti, Hukukun Üstünlügü, Yargi Bagimsizligi ve Yargiç Güvencesi kurallara baglanmistir, tüm bunlara ragmen Yargiya müdahale oldugu tartismasi geçtigimiz yargi yili içerisinde sürekli gündemde olmustur.
                 Bu tartismalarin sona ermesi için Hakimler Savcilar Yüksek Kurulundan Adalet Bakaninin ve Bakanlik Müstesarinin ayrilmasi gerekir, Yarginin kurucu unsuru olan Avukatlarin Örgütü Barolar Birliginden Kurula üye seçilmesi gerekir. Hakimler Savcilar Yüksek Kuruluna bagli Teftis Kurulu olusturulmalidir. Adalet Bakanliginin yargiçlar ve savcilar hakkinda resen sorusturma baslatma yetkisi kaldirilmalidir. Hakimlik ve savcilik meslegine giris sinavinin mutlaka kurul tarafindan yapilmasi saglanmali ve özlük isleri kurula baglanmalidir.” seklinde
                 Geçen bir yil içerisine baktigimizda; yargi ile ilgili tartismalarin artarak sürdügü, yarginin yara almaya siddetli bir sekilde devam ettigi ortadadir.
                 Türkiye Cumhuriyeti; Demokratik, Laik ve sosyal bir HUKUK DEVLETIDIR.
                 Hukuk Devleti; Tüm eylem ve islemleri hukuk kurallarina uygun yönetim biçimidir.
                 Hukuk Devletinin güvencesi de BAGIMSIZ YARGIDIR.
                 Yargiya hiçbir yerden müdahale yapilmamalidir. Yargiya gelebilecek tüm müdahalelerin önü kesilecek sekilde yargida reform yapilmalidir.
                 Yargimiza herkesin sahip çikmasi gerektigini düsünüyorum, bu yargi tüm halkin yargisidir, buna sahip çikmak tüm halkin hak ve görevidir.
                 1982 Anayasasi, basindan bu tarafa anti demokratik hükümler içermesi, kisi hak ve özgürlükler yönünden eksik olmasi, Kuvvetler Ayriligi ve Hukuk Devleti  ilkeleri geregi olmasi gereken Bagimsiz Yarginin tüm kurum ve kuruluslari ile saglanamadigi gerekçeleri ile elestirilmekte, toplumun birçok kesimi tarafindan degistirilmesi savunulmakta ve daha demokratik, kisi hak ve özgürlüklerini eksiksiz olarak saglayan, Hukuk Devleti ve Bagimsiz Yarginin tüm kurum ve kuruluslari ile saglayacak çagdas ülkelerdeki düzeyde bir Anaya olusturulmasi istene gelmekteydi ve istenmektedir.
                 Anayasalar bir toplum sözlesmesidir, bir anayasa olusturulurken toplumda yasayan tüm kesimler dikkate alinmali. Anayasa hükümleri; Demokratik haklar, kisi hak ve özgürlükleri, hukuk devleti ve kuvvetler ayriligi ilkelerinin, Demokrasi yönetimlerindeki kurallara uygun olarak tüm halkin uzlasmasi ile olusturulmalidir.
                 Referanduma sunulan  Anayasa degisikliginin, Yargi ile ilgili kisimlari; Mevcut Anayasanin yillardir elestirilen, Hukuk Devleti ve Bagimsiz Yarginin tüm kurum ve kurallari ile olusmasina aykiri olan hükümlerin, Demokrasi yönetimine uygun olarak, Hukuk Devletinin, Bagimsiz Yarginin ve Kuvvetler Ayriligi ilkelerinin tüm kurum ve kurallari ile yerlesecegi hükümler getirmek yerine; Yillardir elestirilen mevcut Anayasadan daha olumsuz olup, Hukukun siyasallasmasini, yürütmenin yargiya müdahalesini ve baraj sistemi, mevcut seçim yasasi ve ülkemizdeki Partilerin, Millet Vekili adayi belirleme yöntemleri de göz önüne alindiginda tüm güçlerin yürütme erkinin eline geçmesini saglayacaktir. Bu nedenden dolayi mevcut Anayasa degisikligi Demokrasi Yönetimini, Kuvvetler Ayriligini, Yargi Bagimsizligini, Hukuk Devletini etkisizlestirecektir.     
                 Anti Demokratik hükümler içermesi yönü ile elestirilen 1982 Anayasasinda yapilacak degisiklikler, halkin tüm kesimlerinin uzlastigi ve ortak bir uzlasinin saglanmasi ile Demokrasi yönetimine uygun olarak, Hukuk Devletinin, Yargi Bagimsizliginin ve Kuvvetler Ayriligi ilkelerinin tüm kurum ve kurallari ile yerlesecegi, hukukun üstünlügünün,  insan hak ve özgürlüklerinin en yüce degere ulastiracak hükümler getirecek sekilde degisiklik yapilmasi gerekir. Özlenen ve istenen budur. Mevcut degisiklik, elestirilenden ve degistirilmesi istenilenden daha olumsuzdur.
                 Yargidaki mevcut sikintilarimiz herkes tarafindan bilinmektedir. Bu sikintilarimiz giderecek adimlar atilmamakta, sikintilarimiz her gün artarak çogalmaktadir. Biz sorunlarimizin bir kismini Adli Yil Açilis günlerinde, Avukatlar Günlerinde, Genel Kurullarimizda, mesleki sorunlar ile ilgili toplantilarimizda dile getiriyoruz, bunlar çözülünceye kadar usanmadan sikilmadan dile getirmeyi sürdürecegiz ve bunlarin çözülmesi için çalisacagiz ve yapilacak çalismalara katki koyacagiz.
                 Yargida; Yargi çalisanlarinin tüm özverili çalismalarina ragmen, Hakim ve Savci eksikligi, personel sikintisi, fiziki ortamlarin yetersizligi, yargiya yardimci olan diger unsurlardaki eksiklikler yönünden sikintilar yasanmaktadir. Bunlarin biran önce giderilmesi için gerekli önlem ve düzenlemelerin yapilmasi, hakim ve savci açiginin giderilmesi, yine personel eksikliginin giderilmesi ve fiziki ortamlarin yargiya yakisir ve uzun yillar gereksinimlerine yanit verecek sekilde düzenlenmesi gerekir. Ilimizde yeni adliye binasi yapilmasi çalismalari sürmektedir, yeni yapilacak olan adliye binasinin uzun yillar hizmet verecegi düsünülerek en dogru yere ve uzun yillar hizmet verecek sekilde planlanmasini istiyoruz. Bunun için yeni yapilacak adliye binasinin yer seçimi ile ilgili olarak Sehircilik uzmanina rapor hazirlattik ve bu raporu Adalet Bakanligina gönderdik, Adalet Bakanligindan Sehircilik konusunda uzmanlardan yer seçimi ile ilgili bir arastirma yapilmasi isteminde bulunduk. Bu çalismalarin hizlandirilmasi ve biran önce sonuçlandirilmasi isteminde bulunuyoruz.   
                 Toplumun her kesimindeki kisiler telefonlarinin dinlendiginden korkar oldu, Telefon dinleme tedbiri kisilerin özel hayatina bir müdahale oldugu için, kanundaki sartlarin tamami olusmadan uygulanmamalidir. Bu tedbirin son çare oldugu dikkatten kaçirilmamak gerekir. Toplumumuzun her kesimindeki kisiler telefonla konusmaktan korkar hale gelmistir. Bu durum insan haklarina ve Anayasamiza aykiri oldugu gibi, bir korku toplumu yaratmak kimseye yarar getirmez.
                 Temel hak ve özgürlüklerin yurdumuzda en üst düzeyde yasatilabilmesi için konmus olan kurallara, herkesin en ince ayrintisina kadar uymasi gerekmektedir.
                 Kisilerin  suçlulugu kesin hükümle sabit oluncaya degin herkes suçsuz kabul edilmek zorundadir. Suçsuzluk karinesi, anayasamizin ve yasalarimizin güvencesi altindadir. Basin, yayin ve toplum tarafindan bu kurallara özen gösterilmelidir.
                 Her geçen gün yenileri eklenen ve sayilarini takip etmekte zorlandigimiz sayida Hukuk Fakültesi açilmaktadir. Bu Hukuk fakültelerinin alt ve üst yapi donanimlarinin ideal düzeye çikarilmasi gerekmektedir.
                 Alt ve üst yapisi tamamlanmis sekilde Adli Kolluk kurulmalidir.
                 Avukatliga kabulde mutlaka sinav getirilmelidir, avukatlik stajinin verimli ve nitelik bir sekilde tamamlanmasi ve Avukat staj egitim merkezleri kurulmalidir.
                 Ülkemizde birçok meslektasimiz görevleri nedeni ile saldiriya ugramakta ve öldürülmektedir, Görevleri basinda saldiriya ugrayan, öldürülen meslektaslarimiza Avukatlik Yasasinda hüküm altina alinan etkin yasal islemler çogu kez uygulanmamaktadir.
                 Baromuz zorunlu müdafilik ve magdurlarin haklarinin korunmasindan ve bu haklarin daha da gelistirilmesinden yanadir. Ancak bunun saglanmasi için gereken maddi kaynaklarin ve sartlarin saglanmasi gerekir. Zorunlu müdafilik hizmetinin angaryaya dönüsmemesi gerekir, zorunlu müdafilik sonucu ödenmesi gereken ücretlerin en azindan asgari Avukatlik Ücreti seviyesine çikarilmasi gerekmektedir.
                 Avukatlarin yasalarla getirilmis haklari yönetmelikler ile veya fiili uygulamalar ile engellenmektedir.
                 Yarginin kurucu unsuru olan SAVUNMA meslegini yürüten biz AVUKATLAR yargi teskilati içinde hak ettigi yerini alamamaktadir. Iddia ve savunma arasindaki silahlarin esitligi ilkesine uyulmamaktadir. Iddia ve savunma arasindaki esitligi saglayacak düzenlemeler yapilmalidir. Çesitli nedenler ile savunma hakkimiz kisitlanmaktadir. Herkesçe kabul edilmektedir ki Adalet olmadan saglikli bir toplum düzeni kurulamaz, savunma olmadan da Adalet yerine getirilemez. Bilinmektedir ki Adil Yargilanma hakkinin en temel güvencesi bagimsiz savunmadir.  Biran önce Savunma, yargi teskilati içinde hak ettigi ve çagdas devletler düzeyindeki yerine kavusmalidir. Bu kazanim sadece meslegi icra eden bizlerin degil tüm halkin, toplumumuzun ve yargi teskilatinin yararinadir.
                 Sorunlari alt alta siralayip dile getirmekle sorunlar çözüme kavusmuyor. Sorunlarin çözümü için basta hukukçular olmak üzere herkes üstünü düsen görevini yerine getirmeli, çözme gayreti ve inanci içerisinde olmamiz ve hepimizin birlikte hareket etmesi gerekir. Sorunlara degil çözümlere ortak olmaliyiz. Bu ülkede bizler yasiyoruz. Bizler çözüm için gayret ve emek sarf etmeliyiz.
                 Yurdumuzda Hukukun Üstünlügünün ve Yargi Bagimsizliginin tüm kural ve kurumlari ile köklü bir sekilde isler hale gelmesi dilegi ve istemiyle, Yeni Adli Yilin Yurdumuza, Halkimiza, Adliye Personeline ve Tüm Hukukçulara yararli olmasini ve iyilikler getirmesini dilerim.
                 Sevgi ve saygilarimla. 06.09.2010
           Av. Riza ALBAY
           Usak Baro Baskani 

29.03.2024
AV. EMİN COŞKUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.