10.10.2009 TARIHLI KONGRE AÇILIS KONUSMASI
Tarih: 25.10.2009 23:00:00| Okunma Sayısı: 2217

10.10.2009 TARIHLI KONGRE AÇILIS  KONUSMASI

                   Sayin Cumhuriyet Bassavcim, sayin meslektaslarim ve Kongremizi izleme nezaketi gösteren sayin konuklar kongremizi onurlandirmanizdan dolayi sizleri saygi ile selamliyorum.

                   Yurdumuzu parçalanmaktan ve yok olmaktan kurtaran, Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran basta büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’e ve tüm atalarimiza saygi ve minnet duygularimi sunuyorum.

                   Meslegimizin bugünkü seviyesine ulasmasina katki koyan, basta  meslektaslarimiz olmak üzere, emegi geçen herkese saygilarimi ve tesekkürlerimi sunuyorum.

                   Baromuzda bugüne kadar görev üstlenen Baro Baskanlarina, Birlik Delegelerine, kurul ve komisyon üyelerine ve Baromuzu hiçbir zaman yalniz birakmayan, düsünceleri ile ve gerektiginde bizzat çalismalari ile katki koyan üyelerimize sunmus olduklari hizmetlerinden dolayi tesekkür ederim.

                 Sayin Meslektaslarim,

                   Adaletin dagitilmasinda Adil Yargilamanin gerçeklesmesi için, kisilere etkili bir savunma ve hak arama görevi sunan, hiçbir gücün ve hiçbir nedenin dogrudan veya dolayli yollarla etkisi ve baskisi altinda kalmadan, bagimsiz bir sekilde görevini yürüten, Hukuk Devletinin güçlenmesi ve hukukun üstünlügünü savunan, biz avukatlar Yargilamanin ana unsurlarindan olan SAVUNMA meslegimizi, içinde bulundugumuz tüm olumsuzluklara ragmen en iyi bir sekilde yürütme gayreti ve inanci ile görevimizi yapmaktayiz.

                   Sayin Meslektaslarim,

                   Kongrelerimiz Baromuzun en üst kuruludur; burada meslegimizi yaparken karsi karsiya geldigimiz sorunlari, zorluklari ve çözüm yollarini en ince ayrintisina kadar tartismamiz ve çözüm üretmemiz gerekmektedir.

                   Bizler mesleki çalismalarimizi yaparken, karsi karsiya kaldigimiz sorunlari; Yerelde Usak Barosunun tüm üyeleri ile ve Yurdumuzun genelinde ise Tüm Barolara kayitli 70.000 Avukat birlikte hareket edersek adim adim çözebilecegimizin inanci içerisindeyim. Yoksa hiç kimse bizim yerimize bu sorunlari çözmek için ugrasmaz ve gayret göstermez. Baro Baskanligi ve Baro Yönetim Kurulu tüm gücünü tamamen siz degerli üyelerinden almakta ve sizlerle bir anlam ifade etmektedir. Barolar Birligimizde gücünü üyesi olan 70.000 degerli meslektaslarimizdan almaktadir. Meslektaslarimiz arasindaki dayanisma hepimizi güçlü kilacaktir. Meslektaslarimiza, Baromuza ve birligimize olan destegimizin ve dayanismamizin artarak sürmesi hepimizin yararina olacaktir.

                   Geçen Genel Kurulda yapmis oldugum konusmamda Katilimciliktan yana oldugumuzu belirtmistim, görevi devraldigimiz günden bu tarafa bu dogrultuda siz degerli üyelerimizin görüslerini yazili ve sözlü olarak aldik gerektiginde degisik zamanlarda toplantilar yaptik, ayrica baromuzun sayisi geregi tüm üyelerimizin her an Baro Baskani ve Yönetim Kurulu üyeleri ile görüsme olanagi oldugundan dolayi sürekli sizlerle görüs alisverisinde bulunduk. Buda çalismalarimizda katilimciligi saglamamiza yaradi ve bizlere büyük bir katki sundu.

                   Siz degerli üyelerimizin, önerileri ve elestirileri bizlere görevimizi yaparken rehberlik etmekte olup, bunlari ön planda tutarak hizmet sunma gayreti içerisindeyiz, önümüzdeki dönem çalismalarimizda da öneri ve elestirinizi sürdürmenizi siz degerli üyelerimizden özellikle istiyoruz.

                   Degerli Meslektaslarim,

                   Daha önceki konusmalarimda degindigim gibi Anayasamizda yer alan Kuvvetler Ayriligi, Yargi Bagimsizligi, Hukuk Devleti, Yargiç Güvencesi ve Hukukun Üstünlügü ilkelerine ragmen son yillarda yarginin en çok gündeme geldigi, Yargiya müdahale oldugu tartismasinin yasandigi ve Yarginin yara aldigi bir dönemden geçmekteyiz.

                   Anayasamizda yer alan Kuvvetler Ayriligi, Yargi Bagimsizligi, Hukuk Devleti, Yargiç Güvencesi ve özellikle Hukukun Üstünlügü ilkelerinin tam isler hale getirilmesi gerekmektedir.

                   Hakimler Savcilar Yüksek Kurulundan Adalet Bakaninin ve Bakanlik Müstesarinin ayrilmasi gerekir. Yarginin kurucu unsuru olan Savunma mesleginin örgütü Barolar Birliginden Kurula üye seçilmesi gerekir. Hakimler Savcilar Yüksek Kuruluna bagli Teftis Kurulu olusturulmalidir. Adalet Bakanliginin yargiçlar ve savcilar hakkinda resen sorusturma baslatma yetkisi kaldirilmalidir. Hakimlik ve savcilik meslegine giris sinavinin mutlaka kurul tarafindan yapilmasi saglanmali ve özlük isleri kurula baglanmalidir.

                   Yargida; Hakim ve Savci eksikligi, personel sikintisi, fiziki ortamlarin yetersizligi ve yargiya yardimci olan diger unsurlardaki eksiklikler yönünden ciddi sikintilar yasanmaktadir. Bunlarin biran önce giderilmesi için gereksinimlere yanit verecek sorunlarin çözümünü saglayacak düzenlemelerin yapilmasi ve önlemlerin alinmasi gerekmektedir. Sorunlarimizi çözüme ulastirabilecek içerikte bir Yargi Reformu yapilamasi gerekmektedir. Barolar Birliginde bugün Yargi Reformu konulu Baro Baskanlari toplantisi yapilmaktadir, Baromuzun Genel Kurul Karari daha önceki bir tarihte alindigi için ben bu toplantiya katilamadim, Birligimize tüm barolarimiza bu toplantida basarilar diler ve toplantinin yurdumuz, halkimiz, yargi teskilati ve meslektaslarimiza yarar getirmesini diliyorum. Degerli meslektaslarim Yargi Reformu ile ilgili katki koymak isteyen arkadasimiz var ise görüs ve düsüncelerini Birligimize yazili olarak bildirebiliriz.

                   Degerli Meslektaslarim,

                   Ilimizde, Adliye birbirinden uzak iki ayri binada hizmet vermektedir, bu binalarin ayri olmasi nedeni ile büyük sikintilar ve aksamalar yasanmaktadir. Ayrica Adliyemiz iki ayri binada hizmet vermesine ragmen fiziki olarak yine yetersiz gelmektedir. Ilimizin biran önce yeni adliye binasina kavusmasi gerekmektedir. Yeni adliye binamizin yapimi proje çalismalari asamasindadir, Proje çalismalarinda dikkate alinmasi istemi ile Baromuz Yönetim Kurulunda almis oldugum düsünce ve önerilerimizi içeren kararimizi Adalet Bakanligina, Usak Valiligine, Belediye Baskanligina, Usak Milletvekillerine, Bassavciligimiza, Adalet Komisyonu Baskanligimiza, Sivil Toplum Kuruluslarina ilettik. Yeni yapilacak adliye binasinin Yargiya yakisir, Uzun yillar tüm gereksinimlere yanit verebilecek bir sekilde planlanip biran önce yapilip hizmete açilmasini siddetle istiyoruz.

                   Sayin Meslektaslarim,

                   Telefon dinleme tedbiri kisilerin özel yasamina bir müdahale oldugu için, yasalardaki sartlarin tamami olusmadan uygulanmamalidir. Bu tedbirin son çare oldugu dikkatten kaçirilmamak gerekir. Toplumumuzun her kesimindeki kisiler telefonla konusmaktan korkar hale gelmistir. Bu durum insan haklarina ve Anayasamiza aykiri oldugu gibi, bir korku toplumu yaratmak kimseye yarar getirmez.

                   Suçsuzluk karinesi geregi kisilerin suçlulugu KESIN HÜKÜMLE sabit oluncaya kadar herkes suçsuz kabul edilmek zorundadir. Kisiler ve özellikle Basin kuruluslari tarafindan bu kurala özen gösterilmelidir.

                   Sayin Meslektaslarim,

                    Geçen yilki kongremizde yapmis oldugum konusmamda, meslegimizi yaparken karsilastigimiz bir kisim sorunlarimizi dile getirmistim, bu sorunlarimiz agirlasarak devam etmektedir. Bu durum bizleri yildirmamalidir, bu sorunlarin üstesinden gelmek için yukarida belirttigim gibi elbirligi ile hareket etmemiz gerekmektedir. Bu sorunlarimizi her ortamda konusmamiz ve gündem tutup çözüm yollari aramamiz gerekmektedir. Bunun için ben bir kisim sorunlarimizi yeniden gündeme getirmek istiyorum.

                   Yarginin kurucu unsuru olan SAVUNMA meslegini yürüten biz AVUKATLAR yargi teskilati içinde hak ettigi yerine alamamaktadir. Iddia ve savunma arasindaki silahlarin esitligi ilkesine uyulmamaktadir. Çesitli nedenler ile savunma hakkimiz kisitlanmaktadir. Herkesçe kabul edilmektedir ki Adalet olmadan saglikli bir toplum düzeni kurulamaz, savunma olmadan da Adalet yerine getirilemez. Bilinmektedir ki Adil Yargilanma hakkinin en temel güvencesi bagimsiz savunmadir.  Biran önce Savunma yargi teskilati içinde hak ettigi ve çagdas devletler düzeyindeki yerine kavusmalidir. Bu kazanim sadece meslegi icra eden bizlerin degil tüm halkin, toplumumuzun ve yargi teskilatinin yararinadir.

                   Avukatlarin yasalar ile getirilmis haklari yönetmelikler ile veya fiili uygulamalar ile engellenmektedir.

                   Ülkemizde birçok meslektasimiz görevleri nedeni ile saldiriya ugramakta ve öldürülmektedir, görevleri basinda saldiriya ugrayan ve öldürülen meslektaslarimiza Avukatlik Yasasinda hüküm altina alinan etkin yasal islemler çogu kez uygulanmamaktadir.

                   Son yillarda çok sayida hukuk fakültesi açilmistir, açilmis olan bu fakültelerin alt ve üst yapi donanimlarinin ideal düzeye çikarilmali. Yeni Hukuk Fakültelerinin kurulmasi engellenmelidir.

                   Avukatlik meslegine kabul içinde mutlaka merkezi sistemde uygulanacak sinav getirilmesi gerekmektedir. Daha önce konmus olan sinav sartinin kaldirilmasi bizce hata olmustur.

                   Avukatlik staji en verimli sekilde yerine getirilmeli, bunun için merkezi veya bölgesel staj egitim merkezleri kurulmali, Biz ilimizde staj yapan meslektaslarimiza egitim vermek için geçen dönemde çalisma baslattik ve kismen egitim verdikse de bu amaçladigimiz sekilde gerçeklestiremedik. Bu dönemde egitim verecek uygun yerimizde hazir durumda olup bunu daha iyi sekilde gerçeklestirmek için çaba gösterecegiz, bu konuda siz sayin meslektaslarimizdan da büyük destek bekliyoruz.

                   Düsük ücretle dava alinmasi, vekalet ücretlerinin tahsilindeki zorluklar, yargilamalarin uzun sürmesi, meslege katilimin artmasi vergilerin yüksekligi gibi nedenler ile meslektaslarimizin büyük çogunlugunun gelirleri ciddi sekilde düsmüstür. Bu gelecekte meslegimizi daha zor günlerin bekledigini göstermektedir.

                   Mahkemelerde ve Icralarda dosya sayisinin fazlaligi nedeni ile yargilamalar uzamakta, hacizlere zamaninda çikilamaktadir, isler aksamaktadir biran önce gerekli olan yeni Mahkeme ve Yeni Icra Müdürlüklerinin kurulmasi ve yeterli personelin saglanmasi gerekmektedir. Ilimizde son dönemde yeni personel alimi yapilmis olup bu iyi yönde bir gelismedir.

                   Baromuz, zorunlu müdafilik ve magdurlarin haklarinin korunmasindan ve bu haklarin daha da gelistirilmesinden yanadir. Ancak bunun saglanmasi için gereken maddi kaynaklarin ve sartlarin saglanmasi gerekir. Zorunlu müdafilik hizmeti angaryaya dönüsmemesi gerekir. Zorunlu müdafilik ücreti en azindan asgari avukatlik ücreti seviyesine çikarilmasi ve zamaninda ödenmesi gerekir. Bu konuda Baromuzun sikintilarini ve düsüncelerini Bakanliga ve Barolar Birligine ilettik, birikmis ücret alacaklarimiz ile ilgili sikintilarimiz suanda büyük oranda asildi, suan itibari ile bütçelestirilmis zorunlu müdafilikten kaynaklanan alacagimiz bulunmamaktadir. Bu süreç Baro yönetimimizce siki bir sekilde takip edildi ve üyelerimiz aninda bilgilendirildi ve islemler bizzat takip edildi. Ücretlerin asgari ücret seviyesine çikarilmasi için Barolar Birligi tarafindan Bakanlik düzeyinde ciddi çalismalar yapilmaktadir.

                   Baromuz Barolar Birliginde ve Bölgemizde yapilan toplantilarda temsil edilmistir. Yine ilimizdeki etkinliklerde Baromuz eksiksiz bir sekilde temsil edilmistir. Barolar Birligi ile ve diger Barolar ile sürekli görüsme halinde olup yararli çalisma ve katkilar saglanmaktadir. Bu çalismalarimizi önümüzdeki dönemde de artirarak sürdürecegiz.

                   Hakimler, Savcilar, Icralar, Kalemler ve diger kurumlar ile Baromuz sürekli olarak görüsme halinde olup, meslektaslarimizin karsilastigi sorunlari karsilikli görüsmeler ile çözüm bulmak için çalismalar yapmistir.

                   Baromuz en kisa sürede tüm meslektaslarimizin yararlanacagi bir kütüphaneye kavusturacagiz.

                   Geçen dönemde sayin meslektasimiz Baro Baskan Yardimcisi     Av. Ekrem EROL’un baslattigi Baro Agaçligi yeri temini çalismalarini sürdürdük ve yerin teminini sagladik, önümüzdeki dönemde burayi agaçlandiracagiz, bu konuda siz sayin  üyelerimizin destegini bekliyoruz.

                   Baromuz adina dergi yayinlamayi düsünmüstük bu düsüncemizi gerçeklestiremedik, önümüzdeki dönemde bu düsüncemizi yasama geçirmek istiyoruz bu konuda bizlere destek vermenizi istiyoruz.

                   CMK görevlendirilmelerini adil bir sekilde gerçeklestirmek için büyük gayret sarf ettik bunu büyük oranda gerçeklestirdik, önemezdeki dönemde bunu daha saglikli hale getirmek ve herkes tarafindan denetlenebilecek hale ve kurumsal hale getirecegiz.

                   Gerek mesleki ve gerekse toplumsal konularda Baromuzun düsüncelerini ve tepkilerini kamuoyu duyurulari ile açikladik, önümüzdeki dönemde bunu sürdürecegiz.

                   Avukatlarimizin gereksinimi olan hizmetleri olanagimiz ölçüsünde hemen yanit verip yerine getirmek için çalismalarimizi yürüttük, bu hizmetlerimizi in iyi sekilde sürdürmeye devam edecegiz.

                   Önümüzdeki dönede de siz sayin meslektaslarimizin destegi, önerileri ve elestirileri dikkate alinarak en iyi sekilde hizmet vermeye devam edecegiz.

                   Beni dinleme nezaketi gösterdiginiz için tesekkür ediyor, Kongremizin yararli olmasi dilegiyle saygiyla hepinizi selamliyorum.10.10.2009


                                                Av. Riza ALBAY

                                               Usak  Baro Baskani 

25.04.2024
AV. EMİN COŞKUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.