Başkanımızın 20.06.2009 tarihindeki Seminerimizdeki Açılış Konuşması
Tarih: 19.06.2009 23:00:00| Okunma Sayısı: 2220

Sayin Cumhuriyet Bassavcim, Sayin Adalet Komisyonu Baskanim, Sayin Yargitay üyem, Sayin Yargitay onursal üyem, sayin hocalarim, sayin Yargitay Tetkik Hakimlerim, Ilimizin sayin hakim ve savcilari, Sevgili meslektaslarim, sayin konuklar, basinimizin degerli temsilcileri; Sizleri Usak Barosu adina, Yönetim Kurulu Üyesi arkadaslarim adina ve kendi adima sevgi ve saygiyla selamliyorum.

Usak Barosunun düzenlemis oldugu Sempozyumu engin bilgi ve deneyimleri ile gerçeklestirecek olan Yargitay Onursal Üyesi Sayin Ismail MALKOÇ’a, Prof Dr. Sayin Metin FEYZIOGLU’na, Yargitay Tetkik Hakimi Sayin Levent ÜNSAL’a, Yargitay Tetkik Hakimi Sayin Yüksel ÖDEMIS’e, Av. Sayin K. Koray ATAK’a; Usak Barosu Avukatlarinin, Yönetim Kurulu Üyesi Arkadaslarimin ve sahsimin sonsuz tesekkürlerini sunuyorum ve basarilar diliyorum.

Degerli konuklar,

Temel Yasalarimizdan olan Türk Ceza Yasasi 1926 yilindan, Ceza Muhakemeleri Usulü Yasasi 1929 yilindan 2005 yilina kadar yürürlükte kaldi. Türk Ceza Hukukumuzun temelini olusturan, bu güne kadar okullarda ögretilen, ögretideki görüslerin sekillenmesine, içtihatlarin olusmasina, uygulamacilardan tarafindan uygulanan temel yasalarimiz 4 yil önce degisti.

4 yil önce yürürlüge giren, bu temel yasalarimizla; daha önceden uygulana gelen yasa maddeleri ile ayni paralellik gösteren maddeler, degisiklige ugrayan maddeler veya daha önceki yasada hiç olmayip tamamen yeni kavramlar, kurallar ve müesseseler içeren maddeler gelmistir.

24 Nisan günü, Anayasamiz, Insan Haklari Sözlesmesi, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi Kararlari, basta Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere diger ceza mevzuatimiz ile temel hak ve özgürlüklerin korunmasina dair Barolar Birligi, 58 Baro ve 14 Akademisyenin birlikte imzaladiklari duyuru kamuoyuna sunulmustur.

Bu bildiride; Yasalarin herkese esit uygulanmasi, suçsuzluk karinesi, Adil yargilanma hakki, savunma hakki, Avukatlarin dosya inceleme yetkileri gizlilik karari ile kisitlanirken, gizlilik kapsamindaki kanitlar basin ve yayin organlari ile yayinlanmasi, Yakalama, Gözaltindaki uygulamalar, Arama ve el koyma, Tutuklama, susma hakki, Telefon dinleme, Toplumda herkesin telefonunun dinlendigi seklinde kanaat olusmasi ve kisilerin tedirgin olmasi, Yargi güvencesi, Yargilamada silahlarin esitligi ve bunun gibi ana basliklari ile belirttigim konularda uygulamada ve yasananlarda ortaya çikan olumsuzluklar, yanlisliklar ve uyulmasi gereken kurallar dile getirilmistir.

Ana basliklari ile belirttigim bu ve buna benzer birçok konuda yasananlardan dolayi toplumun degisik kesimlerinde uygulama ve ortaya çikan yanlisliklar ve çözüm önerileri yogun bir sekilde tartisilmaktadir.

Ceza Muhakemesi Yasasi; Ceza yargilamasinin (sorusturma ve kovusturma asamasinda) nasil yapilacagi hususundaki kurallari bu sürece katilan kisilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini düzenlemekte. Ceza Muhakemesi Yasasi Konusu geregi KISILERIN TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERI ILE DOGRUDAN ILGILIDIR. Anayasamiz, Insan Haklari Sözlesmesi ve diger yasalarla güvence altina alinan temel hak ve özgürlüklerin somutlastigi ve dogrudan uygulandigi kurallari içermektedir. Temel hak ve özgürlüklerin yurdumuzda en üst düzeyde yasatilabilmesi için konmus olan kurallara en ince ayrintisina kadar her kez tarafindan uyulmasi gerekmektedir.

Sempozyumumuzda konusmacilarimizin; Ceza Hukukuna ve uygulamasina önemli ve yararli katkilar yapacagi inanciyla kendilerine tekrar basarilar diliyor, en içten tesekkürlerimi ve saygilarimi sunuyorum.

Hepinizi sevgi ve saygi ile selamliyorum. 20.06.2009

20.04.2024