BARO BAŞKANLARI TOPLANDI &S230;
Tarih: 11.01.2009 23:00:00| Okunma Sayısı: 1895

Türkiye Barolar Birligi tarafindan düzenlenen 16. Baro Baskanlari Toplantisi, Barolar Birligi Baskani Özdemir ÖZOK baskanliginda, 10 Ocak Cumartesi günü, Ankara Crown Plaza Otel' de gerçeklestirildi. Baskanimiz Riza ALBAY’ in da katildigi toplantida ekonomik krizden, Gazze saldirilarina ve gözaltilara iliskin gündemdeki birçok konuyla ilgili  degerlendirmelerde bulunuldu.

Türkiye Barolar Birligi Baskani Özdemir ÖZOK, küresel ekonomik mali krizin Türkiye'de çok ciddi hissedildigini ve Israil'in Gazze'ye saldirilarinin Türk ulusunu derinden etkiledigini söyledi. Yasanan ulusal ve uluslararasi olaylarin gelecek günlerin daha agir ve çetin geçeceginin habercisi oldugunu dile getiren Özok, agir ve çetin kosullarin ancak birlik ve birliktelik anlayisiyla asilabilecegini ifade etti. Siyaset basta olmak üzere bir çok kurum ve kavramin ''kirlendigini'' ileri süren Özok, ''herkesin telefonlarinin dinlendigi, iskencenin yeniden yasam buldugu, polisin her kesimden insana ölçüsüz güç kullandigi, yargi kararlarinin etrafindan dolanildigi, yargiyla ilgili çok önemli yayin ilke ve kurullarina karsin sorumsuz davranislarin sürdügü ve yarginin üzerindeki baskinin giderek arttigi bir dönemi yasandigini'' savundu. Özok, söyle devam etti :

            ''Kuskusuz bu kuralsizliklar döneminde Ergenekon adiyla yürütülen sorusturmayi ve kovusturmayi da bu baglamda ele almanin büyük üzüntüsünü duyuyoruz. Sorusturmanin baslatildigi günden itibaren ve bir kisim saniklar için Silivri'de yürütülen kovusturmalar ve halen kimi zanlilar için sürdürülen sorusturmalar asamasinda çok ciddi kaygi ve endiseler dile getirilmistir. Biz basindan itibaren konunun hukuki boyutu ile ilgilenmekte ve bu yönüyle irdelemekteyiz. Bunun sonucu olarak, zanli ve saniklarin temel hak ve özgürlüklerine saygi gösterilmesi suçsuzluk ilkesi basta olmak üzere, lekelenmemek hakki yaninda adil yargilanma hakkinin korunmasina ve asla yargisiz infaz yapilmamasina özen gösterilmesi gerektigini dillendirmekteyiz. Bu kurallar çerçevesinde hukukun ve dolayisiyla yarginin dokunamayacagi hiç kimsenin olamayacagini ilgili ve yetkililere hatirlatmaktayiz. Tüm bu özen ve uyarilarimiza karsin bir anlamda yargi ve hukuk tarihimizin üzerinde çok konusulacak ve çok tartisilacak bu sorusturma ve kovusturmayla ilgili olarak 'siyasal baski' iddialarinin yani sira hukuksuzluk özensizlik ve usulsüzlükler konusunda çok ciddi kaygilar tasinmaktadir.''

Yasanan sikintilarin çogunun ''parlamenter demokratik sistem'' ve ''kuvvetler ayriligi'' ilke ve kavramlarinin yerlesmemis olmasindan kaynaklandigini iddia eden Özok, ''özellikle yasama ve yürütmeyi tekelinde bulunduran siyasal iktidarla yargi erki arasindaki çatismanin temelini bu olusturmaktadir'' dedi.

Özok, yeni dönemde görevlerinin Türkiye'de ''kuvvetler ayriligi ilkesi'' basta olmak üzere ''eksiksiz demokrasi, insan haklari, hukukun üstünlügü ve hukuk devleti'' kurum ve kavramlarinin saglanmasi olacagini kaydetti.

Kaynak : Cumhuriyet

28.03.2024
AV. EMİN COŞKUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.