BASINA ve KAMUOYUNA
Tarih: 7.01.2009 23:00:00| Okunma Sayısı: 1861

08/01/2009


BASINA ve KAMUOYUNA

                 Hukuk Devletinde, her türlü suç isleyenin, bir ayricalik gösterilmeden sorusturulmasi, kosullarinin varligi halinde tutuklanma kararinin verilmesi, gerektiginde süpheliler hakkinda kamu davasi açilmasi yasa hükmüdür ve tartismasiz bir gerçektir.  Aksine tutum ve düsünce devleti Hukuk Devleti olmaktan çikarir.

                 Ceza Mahkemesi Kanunda suç isnadi ile karsi karsiya olan kisinin, önce ifadesine basvurulabilmesi için çagrilmasi gerekmektedir. Yakalama ve gözalti ise istisnai bir durumdur. CMK’ nin 145. maddesine göre “ ifadesi alinacak veya sorgusu yapilacak kisi davetiye ile çagrilir ; çagrilma nedeni açikça belirtilir ; gelmez ise zorla getirilecegi yazilir ” denilmektedir. 98. maddesinde de “ sorusturma evresinde çagri üzerine gelmeyen veya çagri yapilamayan süpheliler hakkinda yakalama emri düzenlenecegi ” belirtilmektedir.

                 Suçüstü hükümlerinin uygulanmasini gerektiren kosullarin olusmamis olmasina ragmen, basta Türk yargisina uzun yillar özveriyle hizmet etmis olan, gerek görevi basindayken ve gerekse sonrasinda, her zaman hukuku, hukuk devletini, hukukun üstünlügünü ve yarginin bagimsizligini savunan Sabih KANADOGLU’ nun evinin aranmasi ve 07.01.2009 tarihinde gözaltina alinanlarin çogu, görevleri basindayken vatanimiza ve Türk Ulusuna hizmet etmis, ikametgahlari belli olan, davetiye ile çagrilma olanagi bulunan kisiler oldugu halde CMK’ nin 98. ve 145. maddeleri gözardi edilerek yakalama karari çikartilmistir.

                   Görevleri basindayken veya daha sonra anayasal rejimi, ülkenin bölünmez bütünlügünü, hukukun üstünlügünü, laik ve demokratik düzenin korunmasi konusunda duyarlilik gösteren ve çalismalarda bulunan kisilere karsi hukuk kullanilarak, hukuk kurallarina da gerekli özen gösterilmeden adeta korkutma, öç alma, sindirme anlamina gelecek sekilde sürdürülen sorusturma bizleri hukukun üstünlügü ve hukuk devleti adina endiseye sokmaktadir.

                 Bagimsiz Türk yargisina olan güvenimiz tam olup, Hukuk Devletinden, hukukun üstünlügünden, laik ve demokratik rejimden yana oldugumuzu belirtiriz.

                 Yarginin siyasal hesaplasma alanina dönüsmesinden özenle kaçinilmasi ve herkesin hukuk kurallarina uymasi en büyük temennimizdir.

                 Saygiyla Kamuoyuna sunariz.

Usak Barosu Baskani
Av. Riza ALBAY

25.04.2024
AV. EMİN COŞKUN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.